netpositive adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Osmanlının matbaayı yasakladığı topraklarda bunu savunman garip.

Günümüzde de yetişkin sitelere erişim engeli, kripto borsalarına erişim engeli, otel sitelerine erişim engeli, sosyal medyalara erişim engeli var.

Onlara ses çıkmıyor sa

bende diyorum yapay zeka erişime engellensin çünkü onlardan çok daha haklı sebepler var.

Ayrıca vibecoding gülünç bir şey, codebasenin içine nasıl tükürülür işte cevabı.

Telif hakkı ne demeli? Open source projeler o milyar doların bir kısımını aldı mı almadı, her bedava verilen şeyi telif hakkı veya kullanımı özgür değil.
Yapay zeka şirketlerine davalar açılmalı, olmadı zarara sokturacak kaba yöntemler uygulanmalı.

Ben diyelim 5 yıl önce open source proje yaptım ve lisansı ticari kullanıma izin vermiyor, gpt bunda train olduysa bana 100 dolar vermek zorunda.

Osmanlı’nın matbaayı yasaklaması zaten başlı başına yanlış bir hamleydi. Yanlışı düzeltmek yerine "eskiden de böyleydi" diyerek üstüne yanlış ekliyorsunuz.
4 yanlış 1 doğruyu götürürken siz hala 5. yanlışı yapmanın peşindesiniz. Tarihi hatayı örnek gösterip bugünü savunmak mantıklı değil.

Yapay zeka kötü diyorsunuz ama ortada tek bir sağlam gerekçe yok. Neye göre kötü? Kime göre? Nerede zarar vermiş? Nasıl? Ne zaman? Niçin? 5N1K’nın hiçbirine cevap yok. argüman yok. Bu mantıkla arabayla kaza yapılıyor diye arabayı yasaklayalım, internette dolandırıcılık var diye interneti kapatalım. Sorun araçta değil, kullanan insanda.

Vibecoding mevzusu da aynı hikaye. Kodun kalitesi hala insana bağlı. Çekiç suçlu değil, eline alıp duvara mı vuruyorsun kafana mı vuruyorsun orası senin sorunun. Kötü kod yazan AI değil, kullanan adam.

Open sourcea gelince, evet yapay zeka open source projelerden faydalanıyor ama open source zaten bilinçli olarak paylaşılan, kullanılabilsin diye açılan kod demek. Lisanslar kodun birebir kopyasını kapsar. Yapay zeka birebir kopyalamaz, değiştirir, dönüştürür. Kodu sistemde saklamaz, repo tutmaz. Yasal olarak burada otomatik bir suç yok.

“GPT benim kodlarımla train oldu” diyorsunuz ama insan nasıl train oluyor? Gökten mi iniyor bilgi? Okuyarak, araştırarak, görerek öğreniyor. İnsan da GPL kod okuyor sonra ticari kod yazıyor. O zaman üniversitelerdeki tüm öğrencilere dava açın, herkes üniversiteler sayesinde train oluyor. StackOverflow a giren herkes telif ödesin, siz de oradan bakıp sorun çözüyorsunuz çünkü.

Kısaca; söyledikleriniz teknik eleştiri değil, duygusal tepki. Argümanlarınız zayıf, temelsiz, araştırın, ondan sonra yazın derim.