Arkadaşlar e-ticaret tecrübelerimle ilgili baya uğraşıp bir yazı hazırladım. E-ticarete girmek isteyen r10 üyelerinin de bilgisi olmasını istedim. yazı çok uzun olduğu için yazının bir bölümünü buraya ekledim. geri kalanı için link verdim.
------------------------------------
İnanın e-ticarete girerken, size bu söyleyeceklerimi kimse söylemeyecektir. Siz zannediyorsunuz ki ben müşterilere bir şey satacağım halbuki müşteri sizsiniz. Zaten işin sırrını bilen hiç kimse size ince detayları vermeyecektir. Peki neden? Çünkü size site satacak, uygulama satacak, muhasebe programı satacak, satacakta satacak. O yüzde size aşağıda bahsedeceğim 7 ana hususa çok dikkat edin ve önünü arkasını araştırmadan soruşturmadan adım atmayın. Gelin şimdi bu 7 maddeye beraber bakalım.

Değerli okuyucumuzu e-ticarete girerken binbir emek veriyorsunuz. Bir çok maliyetin ve sorumluluğun altına giriyorsunuz. E-ticaret çok kolay vs diyenlere sakın kanmayın. Yapacağınız işi satacağınız ürünü iyi araştırıp bu işe başlayın. Aşağıda sizlere yazdığım konulara dikkat edin. Bu işin sonunda üzülmemek istiyorsanız aman dikkat. Unutmayın Amerika’da altın madenlerinde madencilerden çok kürek satanlar zengin olmuştur. Siz siz olun kürek satanlara dikkat edin. En temel dikkat etmeniz gerekenleri aşağıya listeliyorum.
İşte E-Ticarette Sizlere Kimsenin Söylemediği Anlatmadığı O Gerçekler
1-Marka ve Marka Tescili

Yıllar yıllar içinde ne çok şey tecrübe ettim e-ticarette. Bunlardan en önemlisi bence marka tescilinin önemidir. Bir heves bimbir emek ve çok fazla maliyetle e-ticarete giriliyor. Her işin başında bir şey vardır ya hani. Misal Atalarımız ne der her işe başlarken Bismillah de diye. Ha işte e-ticarette de durum şu. E-Ticarete başlarken ilk önce Bismillah diyeceksin sonra marka tescilini yaptıracaksınız.
Arkadaşlar internette bir marka ismiyle satış yapabilmeniz için marka tescilinizin 35. sınıfta yapılmış olması gerekir.
“35.SINIF
Reklamcılık, pazarlama ve halkla ilişkiler ile ilgili hizmetler, ticari ve reklam amaçlı sergi ve fuarların organizasyonu hizmetleri, reklam amaçlı tasarım hizmetleri; alıcı ve satıcılar için online pazaryeri (internet sitesi) sağlama hizmetleri.
Büro hizmetleri: sekreterlik hizmetleri, gazete aboneliği düzenleme hizmetleri, istatistiklerin derlenmesi, büro makinelerinin kiralanması hizmetleri, bilgisayar veri tabanlarındaki bilginin sistematik hale getirilmesi, telefon cevaplama hizmetleri.
İş yönetimi, idaresi ve bu konular ile ilgili danışmanlık, muhasebe ve mali müşavirlik hizmetleri, personel işe yerleştirme, işe alma, personel seçimi, personel temini hizmetleri, ithalat-ihracat acente hizmetleri, geçici personel görevlendirme (başkası adına fatura yatırma, vergi yatırma, trafik işlemleri gibi iş takibi) hizmetleri.
Açık artırmaların düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi hizmetleri.
Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için malların* bir araya getirilmesi hizmetleri (belirtilen hizmetler perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katalog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir).”
Marka korumanızın Dünya genelinde geçerli olduğunu da unutmayın.
İster bir dükkanınız olsun, ister bir markanız olsun isterse sıfırdan bir marka isminiz olsun her ne olursa olsun mutlaka ve mutlaka marka tescilinin yapılmış olması çok önemli. Ayrıca marka tescilinizin yapılmış olmasının yanı sıra marka tesciliniz 35. sınıfta yapılmalı. 35. sınıfta markanız kayıtlı değilse sakın sakın e-ticarete bu isimle başlamayın.
Marka tesciliniz sadece 35. sınıfta değil kendi sınıfınızda da yapılmalıdır. İnşaat malzemesi satıyorsanız hem 35 sınıf hem işte inşaat malzemesi sınıfını kayıt ettirmelisiniz.
Örnek durumlar.
  • Dükkan ismin var kayıtlı ama markan yok. Hemen 35. sınıfta marka başvurusu yap. O isimde başka başvuru varmı bak. Eğer yapamiyorsan o isimle e-ticarete başlama.
  • Markan var ancak 35. sınıfta kayıtlı değil. Hemen 35. sınıfta marka başvurunu yap. Başka başvuru varmı bak.
  • Yeni marka oluşturuyorsun marka ismin 35. sınıfta hemen kaydet.
35. sınıfta marka tescilini yaptırmassan ne olur. Bir arkadaşımın başına geleni anlatayım bunun neden önemli olduğunu hemen anlayacaksınız.
Arkadaşımızın çok güzel bir marka ismi var. Çok güzelde ürünleri var. Pazaryerlerinde olsun web sitesinde olsun deli gibi satış yapıyor. Ancak marka tescili yok. Kendisini kıskanan küçük bir rakibi bunu görüyor ve aynı ürünleri ürettiriyor. Sonrasında bizim arkadaşın marka ismini 35. sınıf dahil kendi sınıfında da kayıt ettiriyor. Marka tescilini onaylanıyor. Sonrasında direk pazaryerlerine dükkan başvurusunda bulunuyor diyorlar ki başka dükkan var burda açamazsın. Hemen marka tescilini gösteriyor. Tak bizim arkadaşın bütün dükkanları kapanıyor. Neden çünkü marka tescili yok. bizim arkadaş işinden oluyor. diğer adamsa marka tesciliyle hala satışa devam ediyor.
O yüzden siz siz olun E-ticarete başlamadan önce mutlaka hem kendi sınıfınızda hemde 35. sınıfta marka başvurunuzu yaptırın. Çünkü marka koruması internet satışlarını da kapsar bunu sakın unutmayın.
Marka başvurusu yapmanız marka onayınız olduğu anlamı taşımaz. Marka tescili yaklaşık olarak 1 yıl sürmektedir.

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.
selametle.