Yaklaşık 20 senedir forumlardayım. İlkokul 5 mezunuyum. Bu platformlara girip çıktıkça klavyeden yazmayı öğrendim. Türkçem çok iyi değildir. Bu 20 yıl boyunca yazım şeklimle ya da Türkçemle alay eden yüzlerce kişiyle karşılaştım. Eski konularıma dönüp baktığımda, benimle alay eden bu yüzlerce kişinin neredeyse tamamının (99u) süresiz banlandığını görüyorum.
İsim vermeden bir örnek vereyim. Kendisi eski bir üyeydi; neredeyse her konuda tartışır, alaycı ifadeler kullanır, saygısız bir dil benimserdi. Sürekli ortamı geren, gerginlikten beslenen bir profildi. Ne zaman üslubunu düzelt dense, konu mutlaka tartışmaya dönerdi. Sonunda da şaşırtmayan bir şekilde banlandı.
İşin daha ilginç tarafı, birinden emanet para almış olmasıydı. Bu parayı kumarda harcıyor, ardından da klasik bahaneler devreye giriyor: Kardeşim haberim olmadan kirayı ödedi vs. gibi masallarla karşısındaki kişiyi oyalıyor. Bir süre sonra ise büyük bir dürüstlük örneği gösterip gerçeği itiraf ediyor:
Kardeş kusura bakma, senin paranla kumar oynadım. Ödeyeceğim.
Forumda insanlara tepeden bakan, alay eden birinin; gerçek hayatta başkalarının parasını kumara yatırıp sonra kusura bakma demesi de ironinin zirvesi olsa gerek.
İşin acı tarafı, forumda bu tip insanların sayısı giderek artıyor. İş yaptığınız, muhatap olduğunuz ve arkadaşım dediğiniz kişileri seçerken gerçekten dikkatli olun.
Ben 45 yaşında bir abiniz olarak sadece uyarmak istedim. Şimdi bazıları Bu adam ne diyor, bizim aklımız yok mu? diyebilir. Maalesef bu işler her zaman öyle olmuyor. İnsan, bazı şeyleri yaşayarak öğreniyor.
Anlattığım kişi de pek çok kişinin arkadaşıydı. Kimse başına gelmeden böyle olacağını düşünmüyor.
Herkesle anlaşmak zorunda değilsin. Saygı yoksa mesafe vardır. Uzak durmak kaçmak değil, olgun bir seçimdir.