Herkese Esenlikler,
Ağustos 2025'de büyük hayallerle kurup, Türkiye'de ilkleri yapmayı ve invoasyon yaratmayı amaçlayarak firmayı kurduk. Amacımız daha önceden hiç bir host firmasının sağlamadığı veya hazır paket yazılım kullandıklarından sağlayamayacağı bir deneyim sunmaktı.

Sistem tamamen özel C# ASP.NET Core, Java ve Go teknolojileri üzerine inşaa edildi. Amaç maksimum performans ve geliştirilebilirlikti. PHP sistemlerin yapısı gereği optimizasyonu çok zor çünkü shared nothing mimarisi kullanılıyor, ölçeklendirilebilir cacheleride ülkemizde bilen pek yok ve PHP developerlerin çoğu artık Vibecoding yaptığından bende eski usül elle yazılım geliştirmeyi tercih etttiğimden dokunmadım.

Yapay zeka kullanımı ideolojik sayılabilecek sebeplerle neredeyse hiç olmadı, doğal olarak rakipler çöp sistemler yaparken biz yapay zeka olmadan elle yazdık iş uzadı ve gitti. Yapay zeka olarak en son bir Google Gemini Pro aldık ama IDE ile uyumlu değilmiş kopyala yapıştır falan filan derken güzel olmayınca ondan da vazgeçildi.

Teknolojilerimiz:
MySQL Hızlandırıcı:
C ile yazılmış sistem, Çalışma şekli benzersiz olduğundan detaya giremeyeceğim ancak postgresql için pgBouncer ile benzer mantıkta ilk katmanı.

Kendimize ait VM otomasyonu
LXC, OpenVZ ve KVM seçenekleri arasında sanal makine veya container yaratabilme, cgroup yönetimi.

PHP Hızlandırıcı
Çalışma şekli transpilasyon olan özel PHP hızlandırma sistemi. Yani PHP scriptlerinizi daha yüksek bir performansa sahip VMsi olan programlama dillerine çeviriyor ve derliyordu. Özellikle Wordpressleri aşırı hızlandırıyor saniyede 200 request kaldırabilmekten 10000 requeste kadar çıkartılabiliyorlardı. Ancak uyumsuz sorunları fazlaydı.

ve çok daha fazlası planlanmıştı ancak hayata geçirilmedi.

Ana sebep olarak yetersiz kapital ve borç sermayesi oluşturmama diyebiliriz.
Aylık olarak yardımcı olarak, kâr ettirmeyi planladığım bir dekorasyon ve lüks ürünler satıcısı vardı. Oradan ilk temel gereksinimleri halletmiştim orasıda ne yazık ki kapanma kararı almış gibi gözüküyor bu da benim için maddi gelirin sonu oldu diyebiliriz.

Çoğunlukla tek kişi olarak günde 16 saat projede çalıştım, İnsan sermayesi olarak arada gelen arkadaşlar olsa da çoğu gönüllülük esaslı takıldılar.

İflas etmedik çünkü hiç borç sermayesi olmadı, ancak fikirler havada kaldı çünkü onları gerçeğe dönüştürebilecek para bitmişti.

Aylık ücretler benim için fazla bazıları için basit gelen rakamlar:

Ayda 10 bin lira civarı sunucu kiralama ve veri merkezi ücretleri olarak zarar var.

Ek olarak süreç içerisinde bir kaç proje daha çıktı:

Roblox klonu projesi:
Yerli Roblox benzeri bir projeydi, Robloxun kapanışından sonra pazar payını almak için kurulan proje hostinge ayrılan vakitten dolayı boşta kaldı.

Oyun özel oyun motoru kullanıyordu Web ve Android ana platformlar olarak düşünülmüştü.

ERP Yazılımı:
Dekoratif ayna mağazasına ilk başta özel geliştirdiğim sonra satışa açılmasını planladığım özel ERP yazılımı.

Sonuç olarak yapay zekayı kullanmamakta diretmek, çağın gerisinde kalmayı tercih etmek, kalitesiz iş yapmamayı istemek, mükemmeliyetçilik, düşük sermaye hatta aşırı düşük sermaye sorunlarından dolayı iş bir yere varmadı.

Güzel yabancı bir söz var:

Alıntı
Code is not an asset, It's a liability.
Siz olsanız ne yapardınız?