Benim farkım: Anahtar kelime değil, sistem kurarım
SEOyu içerik yazdırıp beklemek olarak görmüyorum. Benim yaklaşımım:
- Crawl budget & indexation: Googleın boşa taradığı sayfaları keser, değerli sayfaların daha hızlı indekslenmesini sağlarım.
(ör: crawl traps, faceted navigation, parametre kaosu, yetim sayfalar) - (bot davranışı, 304/200 oranları, tarama frekansı, render maliyeti)
- Entity / topical authority: 10 içerik yazdık değil; topic cluster + entity graph ile konuyu sahiplenme.
(SERP intent eşleşmesi, içerik kanibalizasyonu, internal link mimarisi) - Core Web Vitals & gerçek performans: PageSpeed 90 kovalamam. LCP/INP/CLSyi kullanıcı bazlı iyileştiririm.
(critical rendering path, TTFB, CDN/cache strategy, preconnect/preload, hydration maliyeti) - Structured data & rich result: Schemaı ekledik bitti yapmam; validation + eligibility + SERP etkisi ile yönetirim.
(FAQ/HowTo değil sadece; Product, Review, Breadcrumb, Organization, Article, Video, JobPosting, vs.) - International SEO (hreflang): Sadece etiket koymak değil, return tag, canonical uyumu, dil-bölge eşleşmesi, URL stratejisi.
- E-E-A-T ve risk yönetimi: YMYL projelerinde kopya içerik değil; kaynak, yazar, editoryal süreç kurgularım.
Teknik tarafta dokunabildiğim yerler
SEOnun en büyük problemi: öneri var ama deve iş açılmıyor. Ben öneriyi
PR/issuea çeviririm.
- Robots.txt / sitemap stratejisi (image/video sitemap dahil)
- Canonical hataları, pagination (rel next/prev artık sinyal değil ama mantık hâlâ kritik)
- Noindex / redirect chain / soft 404 / duplicate temizliği
- JS SEO: CSR/SSR/SSG farkları, render edilebilirlik, hydration, prerender, dynamic rendering riskleri
- Site mimarisi: URL hiyerarşisi, breadcrumb, internal link sculpting (abartısız, mantıklı)
- Edge caching: Cloudflare/NGINX üzerinden cache key, vary header, stale-while-revalidate
- Ölçümleme: GA4 + GTM + event taxonomy + conversion debugging
(attribution tartışmasına girmeden: hangi sayfa para kazandırıyor? net olsun)
Çok terim biliyor değil, çıktı üreten iş modeli
Bir projeye girdiğimde genelde şu paket çıkar:
- Indexation & crawl haritası: Hangi klasörler indeksleniyor, hangileri boşa taranıyor?
- Teknik borç listesi: Etki x efor matrisiyle (quick win vs. büyük iş)
- Content & intent eşleşmesi: Hangi sayfa hangi sorguya oynuyor, kanibalizasyon var mı?
- Internal linking planı: Hub sayfalar, destek içerikler, anchor stratejisi
- Ölçümleme seti: KPIlar (non-brand organic, assisted conv., lead quality, revenue per landing page)
Forumda şunu net söyleyeyim:
- Backlink alalım yükselir yaklaşımıyla iş yapmıyorum. Backlink gerekiyorsa bile önce teknik + içerik + ölçüm düzelsin.
- Tahmin satmıyorum: Önce veri, sonra aksiyon, sonra tekrar ölçüm.
Birlikte çalışmak isteyen olursa
Bana şu 3 şeyi atmanız yeterli:
- Site adresi
- Hedef (lead mi satış mı, hangi ülke/dil)
- Son 28 gün: Search Console performans ekranından 2 görüntü (sorgular + sayfalar)
Ben de size ücretsiz şekilde nereden başlarsak en hızlı sonuç alırızı söyleyeyim:
indexation mı, teknik mi, içerik mimarisi mi, yoksa ölçümleme mi?