Benim farkım: “Anahtar kelime” değil, sistem kurarım

SEO’yu içerik yazdırıp beklemek olarak görmüyorum. Benim yaklaşımım:
  • Crawl budget & indexation: Google’ın boşa taradığı sayfaları keser, değerli sayfaların daha hızlı indekslenmesini sağlarım.
    (ör: crawl traps, faceted navigation, parametre kaosu, yetim sayfalar)
  • (bot davranışı, 304/200 oranları, tarama frekansı, render maliyeti)
  • Entity / topical authority: “10 içerik yazdık” değil; topic cluster + entity graph ile konuyu sahiplenme.
    (SERP intent eşleşmesi, içerik kanibalizasyonu, internal link mimarisi)
  • Core Web Vitals & gerçek performans: “PageSpeed 90” kovalamam. LCP/INP/CLS’yi kullanıcı bazlı iyileştiririm.
    (critical rendering path, TTFB, CDN/cache strategy, preconnect/preload, hydration maliyeti)
  • Structured data & rich result: Schema’ı “ekledik bitti” yapmam; validation + eligibility + SERP etkisi ile yönetirim.
    (FAQ/HowTo değil sadece; Product, Review, Breadcrumb, Organization, Article, Video, JobPosting, vs.)
  • International SEO (hreflang): Sadece etiket koymak değil, return tag, canonical uyumu, dil-bölge eşleşmesi, URL stratejisi.
  • E-E-A-T ve risk yönetimi: YMYL projelerinde “kopya içerik” değil; kaynak, yazar, editoryal süreç kurgularım.

Teknik tarafta “dokunabildiğim” yerler

SEO’nun en büyük problemi: “öneri var ama dev’e iş açılmıyor.” Ben öneriyi PR/issue’a çeviririm.
  • Robots.txt / sitemap stratejisi (image/video sitemap dahil)
  • Canonical hataları, pagination (rel next/prev artık sinyal değil ama mantık hâlâ kritik)
  • Noindex / redirect chain / soft 404 / duplicate temizliği
  • JS SEO: CSR/SSR/SSG farkları, render edilebilirlik, hydration, prerender, dynamic rendering riskleri
  • Site mimarisi: URL hiyerarşisi, breadcrumb, internal link sculpting (abartısız, mantıklı)
  • Edge caching: Cloudflare/NGINX üzerinden cache key, vary header, stale-while-revalidate
  • Ölçümleme: GA4 + GTM + event taxonomy + conversion debugging
    (attribution tartışmasına girmeden: “hangi sayfa para kazandırıyor?” net olsun)

“Çok terim biliyor” değil, çıktı üreten iş modeli

Bir projeye girdiğimde genelde şu paket çıkar:
  1. Indexation & crawl haritası: Hangi klasörler indeksleniyor, hangileri boşa taranıyor?
  2. Teknik borç listesi: Etki x efor matrisiyle (quick win vs. büyük iş)
  3. Content & intent eşleşmesi: Hangi sayfa hangi sorguya oynuyor, kanibalizasyon var mı?
  4. Internal linking planı: Hub sayfalar, destek içerikler, anchor stratejisi
  5. Ölçümleme seti: KPI’lar (non-brand organic, assisted conv., lead quality, revenue per landing page)

Forumda şunu net söyleyeyim:

• “Backlink alalım yükselir” yaklaşımıyla iş yapmıyorum. Backlink gerekiyorsa bile önce teknik + içerik + ölçüm düzelsin.
  • Tahmin satmıyorum: Önce veri, sonra aksiyon, sonra tekrar ölçüm.

Birlikte çalışmak isteyen olursa

Bana şu 3 şeyi atmanız yeterli:
  • Site adresi
  • Hedef (lead mi satış mı, hangi ülke/dil)
  • Son 28 gün: Search Console performans ekranından 2 görüntü (sorgular + sayfalar)
Ben de size ücretsiz şekilde “nereden başlarsak en hızlı sonuç alırız”ı söyleyeyim:
indexation mı, teknik mi, içerik mimarisi mi, yoksa ölçümleme mi?