1. Tecrübe (Denklik) Yoluyla Almak (En Hızlı Yöntem)
Eğer daha önce bu sektörde çalıştıysanız ve bunu SGK dökümü ile ispatlayabiliyorsanız, eğitim almadan doğrudan sınava girebilirsiniz.
- Şart: Mesleğinizle ilgili (börekçi, fırıncı, aşçı yardımcısı vb. kodlarla) en az 5 yıl (1800 gün) sigortalı çalışmış olmanız gerekir.
- Süreç: 1. Size en yakın Mesleki Eğitim Merkezi'ne (MESEM) gidin. 2. SGK hizmet dökümünüzle "Denklik" başvurusu yapın. 3. Başvurunuz onaylanırsa önce Kalfalık, hemen ardından Ustalık sınavına (e-sınav ve uygulama sınavı) girersiniz. 4. Sınavları geçince belgeniz e-Devlet'e düşer.
2. Eğitim (MESEM) Yoluyla Almak
Eğer yeterli sigorta priminiz veya mesleki geçmişiniz yoksa, bir eğitim sürecine dahil olmanız gerekir.
- Şart: En az ortaokul (veya 1997 öncesi ilkokul) mezunu olmak.
- Süreç:
- Bir Mesleki Eğitim Merkezi'ne kayıt olursunuz.
- Haftanın 1 günü okulda teorik eğitim, 4-5 günü ise bir işletmede (usta nezaretinde) pratik eğitim alırsınız.
- Bu süreç sonunda kalfalık ve ustalık sınavlarına girerek belgeyi alırsınız.
3. Meslek Lisesi / Üniversite Diploması İle
- Meslek Lisesi: İlgili bölümden (Yiyecek İçecek Hizmetleri vb.) mezunsanız, diplomanız zaten "Ustalık Belgesi" yerine geçer veya doğrudan sınavsız belge alabilirsiniz.
- Önlisans/Lisans: Aşçılık veya Gastronomi mezunuysanız diplomanızla doğrudan işyeri açma belgesi/ustalık haklarını kullanabilirsiniz.
Başvuru İçin Gerekli Evraklar
Başvuru yapmaya giderken yanınızda şunları bulundurun:
- Öğrenim Belgesi (Diploma aslı ve fotokopisi).
- Kimlik Fotokopisi.
- Biyometrik Fotoğraf (1 veya 2 adet).
- SGK Hizmet Dökümü (Denklik yoluyla başvuracaksanız barkodlu çıktı).
- Başvuru Formu (Gittiğiniz merkezden verilir).
Kısa Yol (Kiralama/Sorumlu Müdür)
Belgeyi almanız sınav dönemlerine denk gelirse 2-3 ay sürebilir. Eğer dükkanı hemen açmanız gerekiyorsa:
- Ustalık belgesi olan birini sigortalı olarak dükkanda çalıştırabilirsiniz. Belediyeler, ruhsat alırken "İşletmede bu belgeye sahip biri çalışıyor mu?" diye bakar. Ruhsat dosyanıza o kişinin belgesini ve iş sözleşmesini koyarak süreci tamamlayabilirsiniz.
Şu an halihazırda sigortalı bir geçmişiniz var mı, yoksa sıfırdan eğitime mi başlayacaksınız? Buna göre size en yakın sınav tarihini araştırmanızda yardımcı olabilirim.