Harika yorumlar gelmiş yine her zamanki gibi. Keşke bir meslekle ilgili soru gelince o meslek erbabları tarafından yanıtlansa. Belki daha faydalı olabilir o zaman.
Soru ne kadar zamanda marangoz olunur? olsaydı, cevaplar cnc makinesi çok iyi onu kullan mı olacaktı acaba? Ömrü hayatında kod görmemiş, teknolojiden anlamayan, internet sitesini yazılım projesi zanneden insanların yaptıkları yorumlar kahkaha attırıyor gerçekten.
Yapay zeka güzel bir nimet. Ama büyü değil, süper güç değil. Yazılımcı olmayan birinin bu konuda fikir sahibi olmasının, bilmediği bir dilde şiir okuyup edebiyatçı kesilmesinden hiç bir farkı yok. Bakış açısının neden böyle olduğunu da anlayabiliyorum aslında. Bir araç var, bir şeyler yazıyor ve çalışıyor gibi gözüküyor. Çok uzaktan bakınca harika gözükmesi çok normal.
Hesap makinesi örneği verilmiş mesela. Biri demiş ki hesap makinesi varken elle toplama yapmak kadar saçma ai kullanmamak. Kısmen doğru. Kaçırılan nokta şu hesap makinesi ilk çıktığı zamanlar onu ilahlaştırıp bu acayip manyak bi alet diye ortada gezinen insanların hiçbiri matematik bilmiyor. 2+2 yazınca 4 veya 5 demesinin onun perspektifinden bir önemi yok. Önemli olan cevap vermesi.
Gelelim işsiz kalma muhabbetine. Ai çıktığından beri benim çevremdeki bütün yazılımların kazandığı paralar, maaşları vs artıyor. Henüz kimse işsiz kalmadı. Gerçek projeler çoğunlukla bu şekilde işlemiyor çünkü. Yanlış anlaşılma olmasın, hemen hemen bütün toolların aboneliklerine sahibim. Ama YAZDIĞIM KODUN 100% NE YAPTIĞINI BİLİYORUM. Vibe coding gerçek dünya için vakit kaybından başka bir şey değil. Hala en zeki modellerin ürettiği harika, manyak, çılgın kodları temizlemek için saatler harcıyorum. AI ile üretilen projeler yüzünden mağdur olan, verisi çaldırılan müşterileri, güvenlik zaafiyetlerini, yarım yamalak çalışan sistemleri saymıyorum bile. Burada akıl veren arkadaşların çizdiği resim gerçek olsaydı, bütün gün burada akıl vermezlerdi çoktan milyoner olurlardı zaten.
Soruya gelecek olursak. İyi bir yazılımcı olmak tamamen merak ve ilgi ile alakalı. İlginiz, vaktiniz ve merakınız varsa 5 sene gibi bir sürede out of the box düşünen bir yazılımcı olursunuz.
Sevgiler