abiler ablalar kardeşler... bakın anlamanız gereken birşey var. lütfen negatif anlamda almayın söylediklerimi.
yaptığınız işi tam bilemiyorum ama tahminimce bilgisayar ile ilgili birşeydir. bu bilgisayar işi işveren açısından önemli birşey değil. donanım, yazılım, web sitesi... bunlarbir firma için mutfak, temizlik, mobilya, telefon kategorisinde yer alan şeyler. bizim coğrafyada mantık alma satma üzerine kuuludur. onun dışındaki herşey ikame edilebilir, parası ödenmeyebilir. adam bu sizin yaptığınız işlerden para kazanıyor bile olsa onu "bilgisayardan para kazanmak", "yazılımdan para kazanmak" şeklinde görmüyor. O, aldığı sattığı maldan ve sermayesini kullanarak para kazanıyor. reklam tanıtım broşür falan da böyle. "bize şu şu şu gerekiyor müdürüm" diyor birisi, o da "yaptırın" diyerek arkasını dönüp yoluna devam ediyor.
bilgisayar işleri sizi bu besib zincirinde yukarıya taşımaz. mal tedarikçisi, sermaye koyan adam, sağlam sermayesi ve çalışanı olan bir şirketin sahibi gibi birşey olmanız lazım o saygıyı görmeniz için.
veya bu işi yurtışında yapıyor olmanız lazım....
bu coğrafyada kafa isteyen hiçbir iş değer ve saygı görmez...
bak sen "ben bu yazılımı yaptım, bu siteyi bir numaraya taşıdırm, ne acayip görseller yapıyorum" diyorsun ama o adam için önemli değil. "bak bu binayı ben diktim" dersen ancak istediğin o davranışı görebilirsin..
bak sana yaşadığım örneği vereyim... o zamanlar CD'ler var, teknoloji şimdiki gibi ulaşılabilir de değil. bir antrepo programı yaptık, cd'ye kurulum setini yazdık, adama götürdük. gebzede bir yere... o zamanlar otubzin bin dolara mı ne anlaşmıştık adamla... hiç unutmuyorum bak adam masanın bir ucunda oturuyor, ben gitmişim, yanımda pazarlama müdürüm var.. CD'yi aldı, baktı, elinin kenarıyla masaya önümüze fırlattı. "buna mı verdik o parayı, yan tarafa şeneratör getirdiler bir haftadır vinçle indiremiyorlar" dedi... bak adam verdiği paranın karşılığını hacim, büyüklük, ağırlıkla ölçüyor...
bir de öteki tarafta kanadada yaptıpım bir iş var... bir gün telefon geldi, "istanbula geliyoruz" dediler... geldiler... alıp boğazda şıkıdık bir restorana götürdüler... ben neler olduğunu anlamaya çalışırken sonunda dayanamayıp sordum... "bir sorun mu var, teşekkür ederim de neden geldiniz ?" adamlar bana "birşey yok, teşekkür etmeye geldik" dediler...
buralardaki bu eğitimsiz kültürsüz kafayla başa çıkamazsın...
ya iş alanını değiştireceksin yada çok zengin olacaksın....
coğrafya kaderindir...
Kardeşim kimse ben şunu bunu yaptım saygı duysunlar anlamında değil adam insan olanin yapması gereken göstermesi gereken bir nezaketten bahsediyorum.
Yine diyorum mesela konumda açıkça ;
Atıl domainler alinir kullanilmayan çöpe gidecek
Com ve net uzantısı olmalı
Smmpanel hosting vs sektörel olmamalı...
Bana gelen PM de şu
Merhaba elimde yumartasatisi.org var (sallıyorum) alır mısın 3 bin TL diyor. Ben atıl istemisim fiyat uymuyor sektör olmasın dedim uymuyor. Uzanti uymuyor buna bile genelde kısaca cevap veriyorum sinirlensem bile