Valla yazıp yazıp siliyorum.
Türkiye'de Almanya merkezli bir call center'da çalışan arkadaşım var. Euro bazında maaş alıp TR'de yaşıyor. Evden dışarı çıkmadığı için de işini severek yapıyor. Almanya'da olsa yine yapar ama eşinin oturma izni olmadığı için Almanya'ya gidemiyor.
Kardeşim de 4 Yıldır Munih Teknik Üniversitesinde okuyor. Gittiği yıl sadece İngilizce ve Türkçesi vardı. Çoğu işini de zaten İngilizce ile hallediyor. Gördüğüm kadarıyla Munih bölgesi dışarıdan göç aldığı için Ana dil İngilizce olmuş gibi. Türk Vatandaşlarımız da var. Yeri gelip Türkçe de işini görüyor.
Almanya konusunda eleştirileri de doğru bulmuyorum bu arada, adamın 3 gün elektrik veya doğalgaz alamıyor olabilirsin. Fakat Yaşam kalitesi olarak Türkiye'nin kat kat üzerindedir. Yine de dünya genelindeki göç dalgasından ötürü orada insanlar tarafından ırkçı durumlara da maruz kalabilirsiniz. Halamın damadı mesela Belediye'de çalışıyor ve Almanlar tarafından "çingene, romen" gibi eleştirilere maruz kaldığını söylemişti. "Ben Türk ve Müslümanım" dediğindeyse, "olsun hepiniz aynısınız" diye cevap aldığını söylemişti. Bu kişi bu arada "imkanım olsa türkiye'ye dönerim" diyecek bir profil değil.
Polonya'da da yaşayan bir arkadaş var onda da sadece ingilizce var. Lehçe'si olmasa da adam işini yapıyor.
Yurtdışı planı yapacaksınız kesinlikle iltica etmeyin. Sonra üzülürsünüz.