Sandikci adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Konuya realistik bakıyoruz hocam. Siyasi bir arena haline getirmeyelim.
1- Yazılımıcısınız, freelancer çalışıcağım diyorsunuz. Freelancer çalışacaksanız zaten burada çalışabilirsiniz. Ülke değiştirmenize gerek yok. Zaten almanca bilmediğiniz için yazılım konusunda local iş bulamayacağınız aşikar.
2- Eğer almanya'da iş bulup çalışacağım diyorsanız ve herhangi bir zaanatiniz yoksa alacağınız maximum maaş 1546 euro.
3- Hayat pahalılığı dediğim ise kıyma kilosu 8 eur alırdık 13 eur olmuş, en kötü döneri yeseniz 12,5 eur. Size bin türlü örnek verebilirim. Ona göre asgari ücrette çıktı yalan değil. Ama hayat pahalılığı gurbetçi arkadaşların dediği gibi doğru.
Avrupa ülkeleri diğerlerinin dediği gibi batmış gitmiş bitmiş değil. Avrupa hala yapısını koruyor. Almanya harika bir ülke. Ama beklentinizin ne olduğuna bağlı.
Size verebileceğim en büyük tavsiye, gitmek istediğiniz ülkeleri önceden ziyaret edin. Ülkelerin sahibinden gibi sitelerine, market ücretlerine, araba ücretlerine bakın. Aylık asgari ücretlerini hesaplayın. En sonda sizin için uygun olup olmadığının kanısına varabilirsiniz.
Ayriyetten adece bir bilgi öğrenmek istediniz bu bilgiyi nacizane vermeye çalışıyoruz. Konuyu eğer hayatında pasaportuna tek damga vurulmamış bir kişinin size pohpohlayıp ya git yaparsın demesini istiyorsanız, yorumlarımı silebilirim. Ama ilk başta dediğim gibi realistik bakıyoruz.
Umarım herşey istediğiniz gibi olur.

1) Yazılımcıyım ama freelancer çalışmak değil amacım bir şirkette çalışmak.
2) Dediğim gibi mesleğim yazılımcı. 10 yıldır kod yazıyorum. Birçok referans projem var. İngilizcem B1 seviye. Almanca çoğu yerde gerekli ama çoğu yerlerde ingilizce yeterli olduğunu okudum.
3) Baydı bu kıyma arttı muhabbetleri. Allahtan kırmızı et yiyemiyorum alerjim var kıyma almam tavuk yerim tavuk döner yerim burda ortalama bir döner ayran 4 euro zaten Almanyada da o civardadır belki daha düşüktür.

Ben Türkiyede ne kadar kazanırsam kazanayım tutumlu olmama rağmen hâlâ bir hayat kuramıyorum. Asgari ücret alanları düşünemiyorum bile. Amacım zengin olayım mercedese bineyim felan değil. Evimi geçindireyim düzgünce evleneyim başka bişey değil. 29 yaşındayım ömrümde hiç borç yapmadım borçla yaşamayayım derdim. malesef Türkiyede borçla yaşamamak mümkün değil.