Sandikci adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba,
2005 belçikada ve 2019'da fransada kısa süreli yaşamış ve birkaç ay önce Almanya'ya ziyaret'e gitmiştim. Avrupa çok değişmiş. Eskisi gibi değil çünkü çok fazla göçmen mevcut. Hayat pahalılığı fazla. El emeği iş yapmadığın sürece (inşaat, boya, tamircilik vs) avrupada tutunmanın çok zor olduğuna kanaat getirdim. Kiralar ortalama en kötü bölgede 600 700 euro arası. Asgari bir işte 1700 euro alırsın ama para koyamazsın yada gıdım gıdım yaşarsın hocam. Hayat kalitesinin 2009 2015 bmw mercedes sürme olduğunu düşünüyorsan, avrupa ülkeleri bence en ideal ülkeler olacaktır. Çalışmadığın süre içerisinde sağlık sigortası AOK vereceğin aylık ücret 150-250 euro. İngilizce şehir merkezinde var ama köylerde kasabalarda yok. Uygun kiraya ev bulmak istiyorsanız kasaba ve köylerde ev tutmak zorundasınız. Yani almanca kesinlikle öğrenmek zorundasınız demek. Kurallı bir ülke, kurallara uymayı sevmeyen bir yapınız varsa sizi zorlar. Gözünün yaşına bakmazlar.
Evine kurumlardan posta gelip duracak, belge okuyup anlayıp gerçekleştirecek bir almancan kesinlikle olması gerekiyor yada tanıdığın biri olmalı.
Son olarak sosyalleşme. Köyde kasabada sosyalleşemezsin. Adamlar arkadaş buluşması için 1 2 hafta önceden termin alıyor. Avrupa tamamen çalışma ülkesi. Fransa'da aynısı, belçikada aynısı. Ama hollanda (amsterdam) tam olarak böyle değil.
Yani kısacası sosyalleşemeyeceksin tam anlamıyla. En kolay örneği eğer canım sıkılıyor ya akşam bir bira alayım dersen, maalesef akşamları marketler kapalı . Şehir içine gidip bir market bulman lazım. Onlarda çok fazla yok.
Bu arada kötülemiyorum yanlış anlaşılmasın sistem böyle.
Sosyalleşmeyi üste tutan, ya bir işe gideyim biraz para kazanırım harcarım diyip kendini geliştirmeyen, ya kırmızı ışıktada geçivereyim diyen, ya ne olacak bu hafta ödemeyevereyim bunu diyen (kredi kart patlatma), günlük starbucks ve benzeri kahvecilerden kahve içmeden zinde kalmayan kişilerin avrupada yapabileceğini düşünmüyorum.
Hayat pahalılığı fazla demişsiniz. Ne kadar pahalı mesela? Asgari ücret Türkiyedeki gibi 300 euro olup tüm herşeyin fiyatı avrupa gibi mi mesela? (Türkiyedeki asgari ücreti 300 euro olarak baz alıyorum çünkü ülkedeki tüm ürünlerden 2 kat vergi alındığı için net ücret 300 euro anca oluyor. ) hadi 300 euro olsun. Bunun iş bulması da var. İş bulacan ki ayda 300 euro kazanacaksın. Biz daha bu seviyeyi geçemedik ki sosyalleşmek kaldı.