BMW işlerinde "ara seri" her zaman üzer, bunu bir kenara yazın. Görseldeki 2.18i falan dışarıdan bakınca güzel duruyor ama o 1.5 motorlar, 1.6 ied’ler falan BMW’nin kendi safkan motoru değil; toplama bilgisayar gibi düşünebiliriz. Ben daha önce 3.20ied kullandım, motor Peugeot altyapılı olduğu için 3 ayda 3 kere motor yedim, şaka değil. BMW alacaksan 3.20d - 4.20d gibi markanın kendi kemikleşmiş motorundan şaşmayacaksın.
Daha yeni tecrübe ettim; 2 ay önce 2015 model 4.20d xDrive aldım, 215 binde. Alırken ekspere soktum, her şey çiçek gibi. İki gün sonra sol önden bir ses gelmeye başladı; meğer bir önceki sahibi hatalı salıncağı çekiçle vurarak sığdırmış, o da taşımayı çatlatmış. Gittik Borusan’dan 28 bin liraya parça getirttik. (bunu aracı aldığım kişi ödedi kendide bilmiyormuş tamircisi sağolsun biz kanıtlayınca direkt elini cebine attı sağolsun)
Ama asıl bomba nerede biliyor musunuz? Aracı lifte aldık, arazi şanzımanında yağ yok! Arabada ses yok, belirti yok... Eğer o şekilde devam etsem 100 bin TL şanzıman masrafı direkt kucağımdaydı. Sadece parçalara (aks, bilya, kayış, kasnak, şanzıman bakımı) bir 80 bin TL kart çektim. Şükür şu an 6 bin km yaptım, canavar gibi oldu ama BMW alacak adamın uyanık olması lazım. "Eksperde bir şey çıkmadı" deyip geçmeyin, en ince detayına kadar baktırmazsanız sanayiden çıkamazsınız.

Ben 100 bin km üzerindeki araçlarımda asla 10-15 bin bakımı beklemem, 8 binde bir yağı değiştiririm. Bizim insanımız aradaki 3-4 bin lirayı kâr sanıyor ama araba bakımsızlıktan büyük masraf açtığında vay başıma gelenler diye dövünüyorlar. Şahsen araçtan ufak bir ses gelse önce kendim internetten araştırır, hemen peşine sanayiye giderim; bu konuda çok pimpirikliyimdir.

bahsettiğim 4.20 aracımın piyasası 1700 gibi (hatasız 3.sahibiyim) ben 1600e aldım ve şuanki masrafımı ona sayaraktan piyasasında aldım modundayım. (alırken piyasası neyse 100-150 altına alamıyorsanız BMW'den uzak durun) buradaki karı torpidoya her ihtimale karşı koyun süprizlerle karşılaşmayın.

Uzun lafın kısası; BMW'de ara modellerde risk her zaman daha yüksek. Ama 3.20d - 4.20d gibi ana kemik motorlu bir araç alırsanız ve düzgün bakılmışsa (ya da benim gibi bakarsanız) pek sorun çıkarmaz, uzun yıllar binme ihtimaliniz çok yüksek...