Bulunduğum bölgede arsa maliyeti çok yüksek fakat gayrimenkul satış fiyatlarıda oldukça yüksek.
Örneğin bir evin maliyeti ortalama 2m civarındayken satış rakamları ortalama 6m civarında. Bir çok kişi eskiden kredi ile ev alabiliyorken artık o iş oldukça zorlaştı. Faiz oranları çok yüksek.
Müth. tarafından bakarsak eğer kum çimento beton seramik yapıştırıcı ince malzeme derken günlük değişken fiyatlarla boşuluyor.
Küçük müth. 8-10 daireli bir binayı yapıp satana kadar harcamış olduğu parayı yerine koyması bu yüzden zor oluyor ve bir çok proje burada durma aşamasına geliyor.
Bulunduğum bölgede en büyük yapı markette çalışıyorum ve gün içinde bir çok müth. bire bir sohbet etme fırsatım oluyor. Hep ağlıyorlar ama kar marjından hiç bahsetmiyor.
Kentsel dönüşüm ise müth. için tam bir rezillik olarak görüyorum. Belediyelerden evrakların çıkması yeni projenin onaylanması gibi süreçler çok uzun sürüyor. Bunun yanı sıra ev sahiplerinin geneli evi küçüleceği için yanaşmak istemiyor. Kentsel dönüşüme başlandığında da ödeme konusunda ev sahipleri çok zorluk çıkartıyor ve müth. sürekli kendi cebinden harcayıp kar etmeye çalışıyor.
2 milyona Türkiye'nin hiç bir yerinde mal edemezsiniz. 2 milyon tek dairenin maliyeti toprak payını da Koyunca %50 bir inşaatata 4 milyon oluyor maliyeti.