Hesabınızda bir gönderi paylaşıldığında algoritma önce takipçilerinizin davranışına bakar. Eğer kankilerinizden beğeni, yorum, paylaşım vs. gelmezse çok az insanın önüne düşer içeriğiniz. İçeriğinizin önüne düştüğü azınlık tayfanın içerisinde sizin konseptle ilgisi olmayan insanlar da bulunur ve etkileşim yakalama şansınız düşüktür. Eğer bu arkadaşlar da etkileşim vermezse sizin reels kurabiye olur. Buradan hesabımıza bot bulaştırmamamız gerektiğini anlayabiliriz. Etkileşim alırsanız önce 100 kişi görür, bu 100 kişiden sallıyorum 30-35 kişi etkileşim verince algo sizi bi tık daha öne çıkarır. 750 kişi gördü, 300'ü etkileşim vermeye devam etti: 5000 kişiye gösterir. İçlerinden 1650 kişi etkileşim verir.... derken bu şekilde çarpan etkisiyle ilerler içeriğiniz bir yerde tıkanmazsa.
Nelere dikkat etmeliyiz?
- Etiket kullanmayın. Özellikle #fyp #keşfet tarzındakileri. Dönem dönem trend olan saçma paragraflar var, onlar işe yarıyor diye düşünüyorum.
- Sayfa isminizde alt tire, sayı ve akılda kalıcı olmayan kelimeler bulunmasın.
- Tek bir konsept için içerik oluşturun. Bunu da nişleştirin. Yoksa piyasada binlerce içerik üreticisi var, onlardan farklı olamazsınız.
- Haftada min. 3-4 içerik ateşleyin. Hesabınız aktif olsun. Sağa sola etkileşim oluşturacak, insanları profilinize çekecek yorumlar bırakın.
Örnek:
"Ben komik videolar paylaşıyorum."
"Ben yalnızca komik hayvan videoları paylaşıyorum."
"Ben yalnızca yapay zeka olduğu belli olan komik kedi videoları paylaşıyorum."
"Ben yalnızca yapay zeka olduğu belli olan komik kedi videoları paylaşıyorum ve bu kedilerin video içindeki hikayelerini Anadolu insanının davranış ve konuşma tarzına uyarlıyorum.
Viral olmak için neler önemli?
- Beğeni ve yorum önemlidir ama kaydetme ve paylaşım kadar önemli değildir. İnsanların içeriğinizi kaydetmesine ve paylaşmasına odaklanmalısınız. Neden? Çünkü insanlar keşfette gezerken anlık beğeni ve yorum yapabilir. Algo için bu durum normaldir. Bir gönderiyi kaydetmeniz ve paylaşmanız ise algo için şu anlamlara gelir:
"Adam nasıl bir şey paylaştıysa bizim eleman içeriği tüketip geçmek yerine onu kaydetti."
"Bu içerik kaliteli olmalı ki onu arkadaşına da gönderdi. Biraz daha öne çıkaralım bunu."
Mini Konsept Önerisi:
İnsanların arkadaşlarına göndereceği karikatür reelsler. Edite falan kasmaya gerek yok, neşeli olan her şey olabilir.
Basit Örnekler: (ChatGPT ile istişare edersiniz kendi aranızda)
- Arkadaşlarımla kafeye gitmişimdir. O sırada yoldan geçen arabalar. (Tofaş, Passat, BMW Esprisi)
- Bizim halı saha tayfa. (İmam, İşsiz, Hırsız, Öğretmen)
- Arkadaşlarımla buluşmak istemişimdir. (Karısı izin vermiyor, görüldü bırakan, hiç parası olmayan, saniyesinde cevap veren)
vs. Bunun sonu yok.
Algoritma perileri sizinle olsun xd