Açıklamada extra birşey yazmıyorsa yapılan para transferleri borç ödeme yerine geçiyor diye biliyorum. Yani öğrenci bana borcu vardı derse alamaz.
Bir avukat değilim fakat ; Öğrenciye verilen paralar harçlık veya karşılıksız yardım niteliğindeyse, yasal olarak geri istenemez. Bir paranın borç sayılabilmesi için baştan geri ödeneceğine dair bir anlaşma olması ve bunun ispatlanabilmesi gerekir. Sonradan yaşanan bir sorun nedeniyle “borçtu” denilmesi hukuken geçerli değildir. Yazılı belge, mesajlaşma veya açık bir borç taahhüdü yoksa mahkeme büyük ihtimalle bu paraları harçlık olarak değerlendirir ve dava reddedilir.
ek olarak taraflar arasında farklı bir durum söz konusu mudur bilmiyoruz.
Sizin sorunuz biraz garip " Zamanında bir öğrenci ye borç veren birisi var. bu öğrenci ile tanıdığı arasında bir sorun olmuş. verdiği harçlıkları borç olarak mahkeme ile geri isteyeceğim demiş. yasal olarak harçlık geri alınabilir mi ?"
zamanında borç mu vermiş ? harçlık mı ?
Türk insanı olarak şu önyargıları kırın hocam konunun içeriğini bilmeden etik değil diyemezsiniz belki öğrenci burs veren adama tıp okuyorum dedi adam o yüzden verdi ardından çocuğun su ve su ürünleri okuduğunu öğrendi? Bu durumda da etik değil diyebilir misiniz? Zaten en büyük sorun da bu bu halkta... Gördüğü her şeye inanmak ve araştırmadan yargılamak.
Yanlış hatırlamıyorsam sadece "Borç" yazmak yeterli değildi. Borç sayılması için detaylı bir açıklama ve destekleyici delillerle başvuruda bulunması gerekiyor diye biliyorum.. En dogru cevabı yine avukat arkadaşlar verecektir.
Adı üstünde harçlık yardım.
Yardımı harçlığı ve adını ne koyarsanız koyun dediğiniz gibi olsa bile yardımı alanın ayıbı olur. Kaldı ki güvensizlik varsa zaten verilmez bu harçlık. Harçlığı alan kişi sizi aldatıyorsa da gene diyorum onun ayıbı. Kaldı ki benim yazdıklarımı nasıl bu dediklerinize bağladınız burası da ilginç.
Burs alabilmekten bahsetmişsiniz tanıdığım bir çok kurum burs verirken nerede okuyor, ne okuyor, ailesinin maddi durumu nedir bunu araştırarak veriyor.
Konu sahibi arkadaş sizin dediğiniz gibi bir senaryo dan bahsetmemiş. Benim yorumumda konu sahibi arkadaşa yönelik.
Senaryo ve bazı şeyleri hayal etmeyi seven birisiniz yazdığınızdan anlaşılan o. Benim yapım bu değil ben yardım ediyorsam içimden gelerek yardım ederim nereye nasıl gittiğini sorgulamam ama güvenmediğim yere veya kişilere de yardım etmem.
Ha topluma gelince bu konuda sizinle istediğiniz kadar tartışabilirim. Toplumun neden bu kadar geri kaldığını, neden gelişemediğini, neden ilerleyemediğini tartışırım ama bunlar bu konunun konusu değil.
Verilen paralar elden verilmiş, borç değil yardım için harçlık olarak verilmiş, aralarındaki sorun öğrencilikten çok daha sonra farklı bir olaydan dolayı oluşmuş. yardım eden kişi öğrenciye karşı öfkeli olduğu için zamanında verdiği harçlıkları geri istiyor.