Merhaba hocalarım merak ettiğim bir konu var.
Yıldan yıla artan zamlar düşen ₺ yüzünden fiyatları güncellemek gerekiyor.
Bu konuda neyi baz alıyorsunuz.
Asgari ücreti baz alıyordum ama hatalı olduğumu gördüm.
Bunun gözümde başlıca bir kaç sebebi var;
-Hayat pahalılığı asgari ücretin çok üzerinde seyrediyor, alım gücü vatandaşın yıllar içinde eridi.
-Yaşadığımız şehir direkt olarak etkiliyor, istanbulda kişi başı gdp 20bin dolar üzeri iken ankaranın doğusunda 5binlere kadar düşüyor.
-Özel sektör zamları asgarinin bir hayli üzerinde bu da dolaylı olarak mal ve hizmet tutarlarının daha da yükselmesini sağlıyor.
-Bilgi birikim gerektiren işler yapıyoruz, direkt olarak iş kurmak ticaret verimliğini artıracak çalışmalar yapıyoruz, asgari ücret burada baz alınacak bir gelir grubu değil.
İşin ederini asgari ücrete endekslemek yanlış ama asgari ücrete endekslesen bile brüt 33bin ₺ bir iş verene masrafı burada aylık 5-10bine seo yapanları görüyorum
Bunların hepsini düşünüp fiyatı asgari ücretin bile altına güncellediğimizde, müşteriye aktarmada sorun yaşadığımı fark ettim.
Mesela 2 yıldır zamlandırmadığım bir hizmetim vardı, 2 yıl öncesine göre daha düşük bir oranda güncelleme yaptım pahalı geldi.
Diğer hizmetler içinde geçerli mesela bir ilde göreceli bir işte ilk sırada yer almak isteyen birisi, seo hizmetini 15 bin ₺ye almak istiyor sonuç alamayınca şikayetçi oluyor, baştan hatalı aslında sen o kelimede ilk 3de olsan aylık milyon ciron var hangi sektörde 15bine milyon kaldıraç veren gelir kalemi var? Şahsen ben düşük ücrette o sorumluğu almak istemediğim için teklif isteyenlere teklif bile vermiyorum.
Hayat tecrübenizi duymak isterim, bu sorunları nasıl aşıyorsunuz.
Tok satıcı mı olmak gerek, bir defa yardımcı olmak için baştan indirim kampanya yapınca ederin o diye düşünüp emeğini görmezden geliyorlar.