Merhaba değerli arkadaşlar, İkinci el cihaz alım-satımında bana ikinci kez dolandırıcılık yöntemini uygulamaya çalıştılar. Bunu da paylaşıyım sizinle. Aman dikkatli olun.!

Sarı site üzerinden satılık ps5 ilanım vardı. Bugün, +90 554 663 xx x4 numaralı telefondan [do*andırıcı] (isim örnektir: Orkun) beni aradı. *Askeri personel olduğunu söyledi. Fiyatta pazarlık yaptı. Anlaştık. Sonra dedi ki; ben bugün nöbetteyim. Sana bir arkadaşı göndereceğim. Ama lütfen alıcı arkadaşa satın aldığımı söyleme. *Orkun'un emanetçisiyim dersin, sen teslim etmeden ben paranı gönderirim, sen de ondan sonra teslim edersin dedi. *WhatsApp profiline de bir askeri personel resmi koymuş. Akşam saat 9'da buluşma için anlaştık.

1 saat sonra tekrar aradı. *Yakınlardaki Playstation cafe'de teslim alacak arkadaşlar deneyebilirse çok iyi olur dedi. Ben de öyle bir imkanım bulunmuyor dedim. Cihazın çalışır halde videosunu gönderdim. Tamam seni uğraştırmayalım cihaz temiz gözüküyor dedi. Akşam 9'a doğru mesaj attım: teslim almaya gelecek arkadaşın telefon numarasını verirsen yolu, buluşma yerini falan tarif ederim dedim. *Asla alacak kişinin telefon numarasını vermiyor. Ben ararım şimdi diyor.

Neyse buluşma saatine 1-2 dakika kala birisi aradı. Biz geliyoruz dedi. İki kişi geldiler. Selamlaştık (Daha gelişlerinden, gözlerinden, bakışlarından anladım. gelenlere de ne yalan uydurduysa adamlar ne alacaklarını, cihaz bilgilerini falan hiçbir şeyi bilmiyorlar). Siz orkun'u nereden tanıyorsunuz diyorum ikisi de sus pus. Yarım ağız internetten tanıştık falan diyorlar. Bana; sen satıcı mısın, kaç paraya anlaştınız, size parayı gönderdi mi gibi sorular soruyorlar. Bu sırada Orkun, teslim alacaklardan bir kişiyi aradı. Telefon gelince adam uzaklaştı 30-40 metre ileride konuştu. Telefonla konuşan kişi diyor ki: telefonu ben veriyim onunla konuş diyor. Orkun da yok ben onu ararım diyor. Tutuyor beni arıyor. Halbuki alıcı adamla yan yanayız. teslim alacak adam da diyor ki; neden telefonu sana vermeme izin vermiyor, bi seni bi beni arıyor çözemedim diyor.

Orkun bu sefer beni aradı: abi çok para veriyoruz. Yakındaki playstation 5 cafe'de arkadaşlar denesinler diye ısrar ediyor. Ben de seninle başta anlaştık dedim. Denettirme imkanım olmadığını söyledim dedim. Buna karşılık; halen arkadaşlar 2 dakika denesin çok kısa sürer arabayla gidin vs diyor. Ben de telefonu çat kapattım. Bu sefer yanımdaki arkadaşı tekrardan arıyor. Bu arkadaş yine gitti 50 metre ötede konuşmaya başladı. Onlar tartışmaya falan başladılar. Sesleri duyuyorum. Eyvallah dedim. Ürünü aldım. Eve döndüm.

-- Cümlelerin başında (*) ile işaretlediğim yerler benim karşıdaki kişinin do*andırıcı olduğunu çaktığım yerlerdir arkadaşlar.

Bu dolandırıcılığın ismi sazan sarmalı olarak geçiyor. Muhtemelen bu hikayenin sonunda ayarladığı aracı olan kişiye gidecektik. Teslim alanlar deneyecekti. Ancak parayı ayarladığı kişiye gönderecekti. Cihaz gidecekti. Biz de ortada kalacak ve birbirimizle papaz olacaktık. Bunu genellikle ikinci el araç alım satımda deniyorlardı. Şimdi ikinci el elektronik ürünlerde de yapıyorlar aman diyim, sakın kanmayın.!

Çok fazla ikinci el ticareti olan birisi olarak tavsiye edeceğim şeyler:

-Eğer birisi, ona mesleğinizi sormadan ben askeri personelim, polisim, zabıtayım diyorsa sakın inanmayın.
-Whatsapp profilinde gelinlik-damatlık-evlilik-üniformalı yapay fotoğraflar falan görürseniz direkt engelleyin.
-Sakın şuna teslim et, ben paranı hemen gönderirim. O benim arkadaşım, o benim dostum diyenlere inanmayın. Kimse kusura bakmasın bir maaş tutarı kadar ürün alan kişi gidip de arkadaşını falan göndermez. Gelir, kendi alır. (Anlaştığınız kişi başka şehirde ama kendi şehrinizde olan arkadaşını gönderirse orası ayrı).
-Sizi arayıp ben al-satçıyım. Hazırda müşterim var. Ürünün fotoğraflarını gönderirseniz ben iletiyim. Gelip alıyım derse sakın inanmayın. Fotoğrafları alıp letgo'da fake (do*andırıcı) ilan açıyorlar.
-Kimseye ürünün faturasını göndermeyin. (veya tek bakımlık gönderin). Adamda aynı üründen oluyor. Faturalı satmak için sizin faturanızı kullanıyorlar.
-Sizin yanınıza ürünü almaya gelip abi param arkadaştaydı. O size göndersin falan derse sakın inanmayın. Parayı gönderir. Bu sefer aracı kişi ben ürün falan teslim almadım der. dava açar, başınız yanar.
-Son olarak mümkün olduğunca evinizin önünde ticaret yapmayın. Eve 10-15 dakikalık yürüme mesafesinde bir parkta falan teslim edin. Eğer sattıktan sonra birşey olursa adam evinizin konumunu bilmesin. Gelir başınıza bela olur. İkinci el satışlarında faturalı veya faturasız olsun. Sorumluluk alıcıya aittir. Aldıktan bir gün sonra bozulsa bile bu alıcının sorumluluğundadır. Alıcının tüm testleri yapıp ve cihazı kabullenip öyle alması gerekir.

Buna benzer bir dolandırıcılık yöntemini de Facebook'ta birisi paylamış. Onun SS'ini de aşağıya bırakıyorum. Aşağı yukarı hep aynı yöntemleri kullanıyorlar.




İyi forumlar