Herkese selam arkadaşlar iyi forumlar. 2021 son çeyreğinden beri kripto paralarla amatörce de olsa ilgileniyorum. Yeni yetme bir biçimde al sat spotta yaparak finansal okur yazarlık olmadan maalesef kumar edasıyla takılıyordum ancak son yıllarda biraz daha dikkatliyim. Yoğurdu üfleyerek yiyoruz geçmiş tecrübeler sağolsun yaşanmış.
Yine NiceHash de easymining ile takılırken KASPA ile tanıştım ve araştırmaya başladım. Proje çok hoşuma gitti. Burada da yeterince bir paylaşım göremedim. O yüzden bu paylaşımı yapma gereği duydum. Burada tüm tartışmalara açığız daima.

Giriş:

Kaspa (KAS), klasik blok zinciri yerine BlockDAG (Directed Acyclic Graph) mimarisi kullanan, tamamen PoW (Proof of Work) tabanlı bir Layer-1 kripto para projesidir. Amaç; Bitcoin benzeri güvenliği korurken saniyede çok daha fazla işlem ve neredeyse anlık onay süreleri sunmaktır.

Kaspa nedir? (kısa teknik özet)
  • BlockDAG yapısı sayesinde bloklar tek bir zincir yerine grafik yapısında, paralel şekilde üretilip ağa eklenir; bu sayede yüksek blok hızı ve throughput elde edilir.omni+3
  • GhostDAG konsensüs mekanizması, klasik “en uzun zincir” yaklaşımı yerine, eş zamanlı gelen blokları da değerlendiren bir algoritma kullanır ve bu sayede güvenlikten ödün vermeden blok süresini aşağı çeker.
  • Ortalama blok süresi yaklaşık 1 saniye civarındadır; PoW ağlar için oldukça hızlı sayılabilecek bir değer sunar.
Token ekonomisi ve kullanım alanı
  • Ağ, kHeavyHash isimli PoW algoritmasını kullanır; bu da zamanla ASIC’lere kayan, başlangıçta ise GPU ile de kazılabilen bir yapı ortaya çıkarır.
  • Kaspa’nın odak noktası: hızlı, güvenli ve tamamen PoW ile korunan bir ödeme / altyapı katmanı olmak; 2025–2026 yol haritasında akıllı kontratlar, ZK özellikleri ve DeFi/dApp ekosistemini güçlendirme planları öne çıkıyor

Yol haritası ve 2026 odağı
    • 2025–2026 döneminde Kaspa cephesi, özellikle ölçeklenebilirlik, akıllı kontratlar, DAGKnight konsensüs iyileştirmeleri ve geliştirici ekosistemini büyütme üzerine yoğunlaşıyor.
    • Testnet tarafında yeni özellikler (örneğin covenants, ZK ile ilgili geliştirmeler ve app layer için zemin hazırlayan güncellemeler) ekosistemin yavaş yavaş “sadece ödeme” olmaktan çıkıp dApp altyapısı olmasına doğru gittiğini gösteriyor.
Kaspa ile ilgilenenler için node çalıştırma ve mining tarafı da oldukça aktif:
  • Uzun vadede kendi Kaspa node’unu çalıştırmak istiyorum ve şu an VPS seçenekleri / donanım gereksinimleri üzerine araştırma yapıyorum.
Mining tarafında ise özellikle ASIC’lere kayan bir yapı olsa da, zamanında GPU ile de kazılabildiği için birçok kişinin radarına girmiş durumda.
Bu konuda R10 içinden node kuran, mining yapan veya Kaspa ekosistemiyle teknik anlamda ilgilenenler varsa deneyimlerini yazarsa güzel bir bilgi havuzu oluşur.

Tartışma soruları
  • Kaspa’yı uzun vadeli portföyüne ekleyen var mı, hangi seviyelerden topluyorsunuz?
  • Node çalıştıran veya mining yapan arkadaşlar varsa; donanım, VPS sağlayıcı ve kârlılık tarafında tecrübelerini paylaşabilir mi?
  • Kaspa’nın BlockDAG + PoW yaklaşımını, klasik L1’lere (BTC, LTC vb.) göre nasıl görüyorsunuz?
  • 2026–2030 arası için Kaspa’nın teknoloji tarafını mı, fiyat potansiyelini mi daha güçlü görüyorsunuz?