TR firmadan host alalım, vatandaş para kazansın söylemi maalesef gördüğüm en büyük yalanlardan biri. Bunu üstünüze alınmayın genel yorum yapıyorum aynı sizin gibi "birçoğu" ; siz hizmet alırken gerçekten hizmet aldığınız firmanın:
- Kaç personel çalıştırdığına hiç baktınız mı?
- Kullandığı disklerin Samsung EVO mu yoksa veri merkezleri için üretilmiş, 7/24 çalışmaya uygun Samsung PM serisi mi olduğunu sorguladınız mı?
- RAID yapısı var mı, bunu incelediniz mi?
- Yedekleme alıyor mu, bunu gerçekten kontrol ettiniz mi?
Ya da bu hizmetin neden bu kadar ucuz olduğunu hiç düşündünüz mü?
Bence Türk halkını bu hizmeti almaya motive eden şey, firmanın TR firması olması değil; tamamen fiyatı
Sizden ve bahsi geçen firmalardan bağımsız olarak söylüyorum:
Bugün 100 TLye çiğ köfte bile yiyemezken, 100 TL karşılığında 1 ay boyunca sorunsuz sunucu hizmeti alabileceğini düşünüp sunucu kiralayanların, ardından TR firmalarından hizmet alınmaz demesi sadece
KOMİK.
Bizim sunucu kiramız 5-6 bin TL civarlarındaydı hocam 2 sene önce

Ne ucuzu, contabodan, hetznerden belki 4-5 kat daha fazla para ödüyorduk. Yedekleme hizmeti kullanıcının sorumluğunda yazıp sitesine kurtulmuştu, halbuki backup olaylarını biz en başta sorduk taşınırken firmaya. Markahost için değil bu söylediklerim. Ayrıca ucuz da satmıyorlar bence çok kaliteli sunucuları var.
Sormanız gereken şeyler diye belirttiğiniz şeyler teknik detaylar ve piyasada bunları bilmemiz gerekmez bence. Siz pazardan domates alırken domatesin nasıl yetiştiğini hangi ortamlarda hangi ilaçlar kullanılarak yetiştiğini soruyor musunuz, bu teknik bilgilere hakim misiniz ki biz bu detayları soralım. Gayet basit ve ahlaki bir olay. Müşteriyi kandırmayacaksın hepsi bu

Olay ucuz pahalı değil. Markahost'a yıllık 3 bine yakın ücret ödüyoruz, diğer tiksindiğimiz firmaya zaten dediğim gibi ayda 5-6 bin ödüyorduk ki dedicated kullanıyorduk sıradan hostlarla kullanıp buraya yorum yapmadım ben. Ayrıca daha önce DataTR ile 13 sene falan çalıştık yine, 3-4 farklı dedicated serverımız vardı. Yurtdışından hizmet almak istesek valla binlerce kaliteli firma var. Ben biraz bu konularda milliyetçiyim. Param dışarda kalmasın tarzı düşünüyorum olabildiğince. Diğer kişileri bilemem tabi.