Pek bota benzemiyor izlenimler. Bu pakistanlı arkadaşımız belli ki bir şeyler deniyor
Oldukça enteresan bir durum. Konuyu biraz analiz ettim.
Description, keywords, hashtag yok. İlk videoya başlık da koymamış özellikle nokta koymuş. O video da 50bin izlenmiş.
Tüm videolarının 2 ortak yanı var; birincisi girişte birkaç saniye
bulanıklık olması. Bunu her videoda elini kameraya yaklaştırarak özellikle yapmış. Her ne deniyorsa bu bulanıklıkla alakalı olduğu kesin.
İkinci ortak yan da videoya keywords eklemediği için youtube'un keywords eklenmeyen her videoya otomatik olarak belirlediği keywordsler "video, sharing, camera phone, video phone, free, upload"
Videolar çok kısa. Ve videoların neredeyse ilk yarısı bulanıklıkla geçiyor. Videoya bir şekilde denk gelen birisi merak edip bulanıklığın geçmesini beklediğinde videonun neredeyse yarısını izlemiş oluyor. Bu da algoritmaya "bu videoya tıklayanlar videodan hemen çıkmayıp videoda kalıyor" gibi müthiş bir sinyal gönderiyor ve öneri artıyor.
Peki videoya kimler neden ne şekilde denk geldi? İşte gizemli kısım burası.
Yorumlara bakılırsa videoya denk gelenlerin neredeyse tamamı farklı bir şey ararken bu videoyu görmüş. Veya anasayfalarında önerilmiş.
Yani algoritma bu videoyu olağandışı şekilde alakasız ve çok geniş bir yelpazeye önermiş gibi görünüyor.
Bunun da girişteki o bulanıklıkla alakalı olabileceğini düşünüyorum.
Youtube'un videoları analiz edip sınıflandıran ve kategorilere ayıran sistemi girişteki blur kısım sebebiyle videoyu sınıflandıramıyor olabilir. Bunun sonucunda da çok geniş bir kitleye ilk öneriyi yapmış olabilir
Tabii bu bir açık dahi olsa bunu 5-10 dakikalık videoda yaptığımızda fazlaca işimize yaramaz sanırım.
Gel gelelim, biz kılı kırk yararak, türlü paranoyalarla, aşırı özenle içerik hazırlayıp yüklememize rağmen gösterimler yerlerde iken bu kanalın durumunu görmek biraz moral bozucu oldu. Haliyle de youtube'un saçma ve adaletsiz bazı algoritmalarına bir takım sevgi sözcükleri kurdum içimden.