Kira mantığıyla düşünüyorsanız 1+1 çok daha mantıklıdır. Sizin 3+1 evinizde şuanda oturan kiracı çıksa bile yeni kiracı girince çok uzun süre kalacak ve sürekli yıllık gerçekçi tefe/tüfe oranından daha az zam yapacaksınız. Ve 1+1'e girecek kişi genellikle memurlar veya öğrenciler oluyor maximum 2 yıl kalıp çıkıyorlar bu seferde 2 yıl sonra güncel piyasa fiyatına veriyorsun. 3+1 evin sorumluluğu yüksek iken 1+1 evde 2 tane odadan sorumlusunuz. Mütahitlik yapıyorum ve yılda yaklaşık 150'ye yakın 1+1 evler yapıyorum. En son daire yaptığımız yıl 2019'du o günden beri hep 1+1 yapıyoruz çünkü millet yatırım yaparken 1+1 alıyor sürümü daha yoğun ve kiralar 3+1 ile aynı. Benim bile bekar evimin(2+1 amerikan mutfak, 1 ay önce inşaatı bitmiş ve sıfır daire) kirası 3+1 ev kirasıyla aynı. Birde bahsettiğiniz yeni ev ile takas yaparken nakit alacaksınız. Nakit 800 bin gibi diyorsunuz bunu 700 bin olarak bile baz alsak verdiğiniz evinde ortalama 20 bin TL kira getirisi bile olsa hemen hemen 35 aylık kira diyorsunuz tabi her yıl kira zammıyla beraber 30 ayda amorti ettiğini düşünsek gerçekten çok daha mantıklı ve yeni evin opsiyonları(havuz vb.) çok değerli olduğu için 3+1 evin değerinden daha yüksek olacağını düşünüyorum. Sizin 3+1 evinizi herhangi bir aile almak istediği zaman bile değerini çok düşürecekken 1+1 için memur veya üst gelir sahibi kişiler belirttiğiniz tutardan alabilme ihtimali çok yüksek. Şunu da belirtmek istiyorum eski evinizin yaşı varken bu ev sıfır olacak bugun m2 maliyeti minimum 20/23 bin TL'den işlem gördüğü için eski evin değeriyle şuanki yapılan dairenin değeri tabiki her zaman farklı olur. Şimdiden hayırlı olsun.