Dün bedelliden geldim. Ben gitmeden önce çok araştırma yaptım ama gittiğimde alakası olmayan şeylerle karşılaştım. (iyi veya kötü) Belki gittiğim yerle alakalı olabilir. Kısaca sizlere şunları yazmak istiyorum belki sizlere aklınızı kurcalayan sorulardan kurtarırım;
Sağlık Problemleri
- Gittiğiniz 2-3 gün normal sorun yok. Ama sonrasında hasta olmamanızın imkanı yok. Hava soğuk olduğundan camları akşam açmanız zor açsanız bile koğuşta illa birileri kapatıyor açtırmıyorlar. Kimse hasta olmasa bile illaki bağışıklık düşüyor ve boğaz ağrısı grip ile başlayıp ateşlenmeye kadar çıkıyor. İlaç içeri sokmak yasak. Kimseye izin verilmiyor. Revire çıkıp ilaç yazıyorlar ve antibiyotik kötü duruma düşene kadar yazmıyorlar. Evet enfeksiyon var ateşleniyorsunuz ama yazmak istemiyorlar. Aldığınız ilaçlar 1-3 gün içerisinde kendi bölüğünüzdeki revir askerlerine veriliyor ve size sadece kullanacağınız günleri kesip veriyorlar yani siz istediğiniz gibi ilaç kullanamıyorsunuz (boğaz spreyi, krem hariç).
- Çok fazla revire gitmeyin göze batarsanız rapor yazıyorlar ve çıkışınız uzuyor. Durumunuz acilse sorun olmuyor. (40 kişinin 5-10 gün arası askerliği uzadı)
- Gece ateşlendiniz revire götürüyorlar sevk ile hastane aciline götürüyorlar serum vs yapıyorlar.
- RDM olarak revire gittiğinizde silah vermiyorlar size. Psikolojik sorununuz varsa zaten kullanmayın

- Gitmeden önce vitamin takviyesi vs yapabilirsiniz oraya gittiğinizde bağışıklığınız çok yerinde olmalı belki hasta olmazsınız. Öksürük geçmiyor zaten ne yaparsanız yapın.
- İçeriye kaçak ilaç sokarsanız ve yakalanırsanız biri söylerse tutanak tutabiliyorlar bilginize.
Askeri Malzemeler
- Dışarıdan çok bir şey almayın 2-3 gün idarelik bir şeyler yeter. İçeride askeri malzeme satanlar var çok uygun fiyata alabilirsiniz. Ne ararsanız var ama marka arıyorsanız öyle marka şeyler beklemeyin. Kişisel bakım için iyi ürünler var.
- Dışarıdan üst içlik alacaksanız askeri renkte alın siyaha izin verilmiyor. Aldığınız şeyler askeriyenin renginde olsun.
- İlk giriş yaptığınızda Parka, gömlek, pantolon, 1 çift çorap, 2 don, 1 veya 2 fanila hatırlamıyorum, 1 çift bot. bot, çorap ve fanila harici kullanılmışları yıkanmış veriyorlar.
- Kıyafetlerinizi yıkamaya veririm yıkarlar vs diye düşünmeyin. Kesinlikle güne göre kıyafet alın. Yıkamaya gidenler suda durulanıp gönderiliyor yani koku vs gitmiyor ve aksine çok daha kötü kokuyor.
Yemek ve Kantin (S*GARA)
- Eğer her yemeği yemiyorsanız çok sıkıntı çekebilirsiniz. Bizim orada kantin ve hızlı yemek bölümleri ihaleyi kaybettiği için bazen kantinler ve hızlı yemek bölümleri boş oluyordu günlerce bir şey gelmiyordu.
- Sabah kahvaltısı: (Her gün farklı küçük paket reçel, haşlanmış yumurta veya sucuklu yumurta, zeytin ve beyaz peynir veya kaşar peyniri "Hepsi kibrit kutusu kadar" ) bazen mercimek çorbası geliyordu yada milföy. Tasta çay
- Öğlen yemeği: Genelde çorba çeşiti, etli bir yemek (kırmızı, beyaz), pilav veya bulgur, yani 3 çeşit yemek. mandalina veya muz yada meyve suyu.
- Akşam yemeği: çorba, karnıbahar veya pırasa gibi yemekler, makarna veya pilav tarzında, arada yoğurt veya ayran.
- Otomat makineleri vardı ama çabuk bitiyor veya haftada 1 geliyorlar ondan pek alamıyorsunuz. Akşam taburda kantin var sıcak sallama çay vs alabiliyorsunuz.
- S*gara içiyorsanız kapalı paket olarak günlük ne içiyorsanız o kadar götürün yoksa kantinde bulamazsınız bilginiz olsun.
Koğuş ve Duş Olanakları
- Bizim olduğumuz taburda 4 bölük vardı ve duş bölükler arasında sırayla dönüyordu. 7 buçuk gibi duş açılıyor. Duşa girenler o kadar fazla ki suyun tanziği yetmiyor ince bir su akıyor. Sıcak su kazanları 3. bölüğe yetmiyor ve soğuk suya dönüyor. saat 9 sonrası herkes girebiliyor biz genelde 10 buçuk civarı giriş yapıyorduk kimse yok ve duş için su gayet iyiydi.
- Koğuşlar ve koridorlar toz ve sürekli toza mağruzsunuz. Yataklara kılıf geçirmeden önce nereye geldik biz dedim yani beyaz değildi artık yatak ve yastıklar sap sarı leş gibiydi. Kılıf geçiriyorsunuz ama yani ne fayda belki oda hasta yapıyordur adamı..
Önerim
- Eğer sağlıkçı veya bir iş geliyorsa elinizden sabite veriliyorsunuz ve çoğu zaman işdima, yürüyüş ve spora katılmıyorsunuz. Torpilli olanlara sabit veriyorlar zaten siz ne kadar el kaldırsanızda alınmanız zor.
- İçeriye akıllı telefon sokmak yasak yakalanırsanız tutanak ile askerliğiniz uzuyor. Girişte çok kez uyarı yapıyorlar zaten bence çok zorlamayın. İçeride tanıdığınız olsa bile ilk şikayette yersiniz tutanağı. Kamerasız akıllı telefon sokanlar vardı onlara bir şey demediler. Genelde dışarıda emanetçiler var ama ne kadar güvenilir sorgulanır.
- Kilit alın dolaplarda kapak yok her şey çantada duruyor (parka vb şeyler harici.) temiz ve kirli kılıfları şart bunları oradan veya dışarıdan alabilirsiniz. Her gün traş olmanız şart o yüzden o miktarda traş bıçağı götürün.
- İçeriye sıvı hiç bir şey alınmıyor. Su dahil. Kolonya, deodorant, traş kolonyası vb. O yüzden para verip attırmayın yazık.
- Açık paket sigarada içeriye alınmıyor.
- İçeriye son saatlerde giriş yapın. Eğer ilk gidenlerden olursanız tüm işleri size yaptırıyorlar. Künye numaranızda giriş yaptığınız sıraya göre veriliyor. Tek eksi yanı ilk girenlerin koğuşları 15 kişilikti son girenler 30 filan. Ama diğer askerlik yapılan yerlerde nasıl bilmiyorum.
- Ben Jandarma olarak Bileciğe gittim. Komutanlar gerçekten anlayışlı ve iyiler. Kalabalık gruplarda kesinlikle çok sert davranıyorlar çünkü susdan anlamayan işdimada sigara içeninden tutun afedersiniz duşa yapan bile var. O yüzden disiplin için sert olmaları şart. Birebir gittiğinizde çok iyi karşılıyorlar her şeyde yardımcı olmaya çalışıyorlar o yüzden bu konuda içiniz rahat olsun işdimada çok sert bu beni azarlar bir şey söyler demeyin. Küfür vs hiç bir komutandan duymadım hakaret dahil o yüzden komutanlara saygılı olursanız onlarda size gayet saygılı olur.
- İlk hafta çok zor alışmak filan adapte olamıyorsunuz ama 2. hafta alışıyorsunuz. Kimseyle laf dalaşına kavgaya girmeyin gereksiz sessiz sakin durun arkadaş ediniyorsunuz zaten onlarla vakit geçirin.
Sormak istediğiniz bir şey varsa sorabilirsiniz ben gittiğimde bu bilgileri kimseden görmedim duymadım belki aklınızı kurcalayan bir şey vardır onu gidermiş olurum diye yardımcı olmak istedim. Gidecek olanları şimdiden Hayırlı Teskereler.