Hocam aslında banka olayı bana da mantıklı geliyor anlık al-sat konusunda ama zaten bu konularda yetkili 3-4 tane rafinerinin ürünlerinden seçeceğim. Genelde kuyumcularda bunların ürünlerini satıyor. Benim derdim saklamak veya muhafaza etmek değil bunları yapabilirim ama değer mi bunu yapmak diye düşünüyorum. Çünkü kenara atacağım şekilde üzmeyecek tutarlarla alım yapacağım. (Mevcut kura göre aylık 50-100 gram gibi. Bazen belki daha da az gram alırım) Bir anda elimde 500-600 gram gümüş fiziksel bozdurmaya gittiğimde ortada kalmak veya aşırı zarar etmek istemiyorum. Ama bir yandan da gümüşün her alanda kullanılması ve koşulların zorlaşmasından dolayı daha da değerleneceğini düşünüyorum (Yatırım tavsiyesi değildir.)
Bakış açın gayet mantıklı. Zaten gümüşü cazip kılan nokta da tam olarak bu. hem yatırım aracı hem de sanayide aktif kullanılan bir emtia olması. Özellikle son yıllarda
mikroçip üretimi, elektrikli araçlar, güneş panelleri, batarya teknolojileri gibi alanlarda gümüşe olan talep ciddi şekilde arttı. Yani sadece değer saklama değil, reel kullanım tarafı da fiyatı destekliyor. Senin dediğin gibi azar azar, düzenli şekilde almak bence en sağlıklısı. Aylık 50–100 gram gibi miktarlar hem psikolojik olarak yormaz hem de uzun vadede ciddi birikime dönüşür. Fiziki tarafta da artık rafineri ürünleri (Nadir, İstanbul Altın Rafinerisi vb.) piyasada yaygın olduğu için likidite sorunu eskisi kadar büyük değil. Doğru ürünü aldığın sürece 500–600 gram bozdururken ortada kalmazsın.
Kısacası, kısa vadeli al-sat için banka daha pratik uzun vadeli değer saklama için fiziki gümüş mantıklı. Senin yaklaşımın zaten bilinçli yatırımcı yaklaşımı. Küçük al, düzenli al, paniğe kapılma. Zaman içinde ne yaptığını çok net görürsün.
(Yatırım tavsiyesi değildir.)