Öncelikle ben tam anlamıyla bir yazılımcı olduğuma kendimi bile inandırmakta zorluk çekiyorum. -ki oturup php ile sıfırdan web projeleri yapabiliyorum, veritabanı mimarisi oluşturuyorum, admin panelsiz site yapmıyorum bla bla bla..
Konu şu; şöyle bir web sitesi yaptırmak istiyorum, böyle bir web sitesi yaptırmak istiyorum diye konu açan bazı arkadaşlar var (bir iki tane değil ama bunlar),
Muhtemelen sıcak para tatlı geliyor ve üçe beşe iş alıyorlar.Sonra karşı tarafın istekleri arşa çıkınca hazır tema ile yapamayacaklarını anlayıp, revizeli, özel işler istemeye başlıyorlar, teklif ettikleri rakamlar 1.000-2.000 TL arasında,
Şaka mısın diyorum, ben 5.000 TL'ye anlaştım diyor müşterimle, bir de içerisinde reklam yönetimi dahil anlaşmış.3-4 kişiye para kaptırmış, 5.kişi olarak bana gelmiş, 1500 TL'ye yapar mısın diyor.
Ya oturur, bir kaç saatte hallederim alırım parasını da ama abi bitmeli bu tipler artık ya..
Bu adam 5.000 TL'ye personel listelemeli, hizmet listelemeli, fiyat listelemeli, sipariş formundan hizmeti seçtiğinde o hizmeti veren personellerin çıkması, personel seçmesi , personele göre fiyat seçmesi, bi de üstüne tema konusunda da isteklerinin bitmeyişine anlam veremiyorum. Bir de üstüne reklam yönetecekmiş.
3 ay sonra müşteri bir güncelleme istese yapamayacak, reklam çıkacak reklamı tutmayacak ikinci gün ihlale girecek. Sonra da bu siteyi yaptıran adam etrafta 5.000 TL'ye bunları yaptıracak adam arayacak.
Vallahi yazık billahi yazık. Yazılımcıyı , Tasarımcıyı, Videocuyu, Reklamcıyı bu kadar yerlere düşürdükleri yeter..
Ben yazılım yapıcam diye 2 tane pc kullanıyorum, biri 70 bin, diğeri 40 bin TL , ben oturup işim hızlansın diye yapay zekaya yıllık 20 bin para veriyorum, ben gidiyorum web sitelerimin grafiklerini desteklemek için adobe alıp dünya para veriyorum, ben sırf işim hızlı olsun diye evime 1000 mbit internet alıyorum. ben gidiyorum vaktimi ayırıyorum bu işi öğrenmek için, ben bi de bu öğrendiklerimi satmak için düzgün bir müşteri arıyorum.
Videocu arkadaşım var, sadece ekran kartları 250k, render alcam diye canı çıkıyor.
Vallahi yazıktır billahi yazıktır. Öğrenci kardeşlerimiz harçlık çıkaracak diye, bu meslekler heba oldu gitti.
Ben 4-5 senedir müşterilerimin domainlerini hostinglerini yenilemek için kapılarını çalıyorum. Takip ediyorum. Başkası geliyor vurkaç, bi daha yok zaten..
Allah web site yaptırana da , yapanın da yardımcısı olsun.
Belki de içimi boşaltmak istedim, veryansın ettim, sizler ne düşünüyorsunuz , sizlerin de fikrini merak ediyorum.