Dijitalbaslangic adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam selamlar, vergi beyan işini nasıl halletmeyi planlıyorsunuz ? Bir kaç yere sordum 80-200 dolar arası fiyat aldım. Ama pekte güvenilir gelmedi, kendim yapsam daha çok içime siner gibi geliyor.
Selamlar, hayır henüz birşey yapmadım pek satışta yapmadım hala, irs kaydımı oluşturdum, itin sürecini bitirdim (CLEMTA), marka tescil süreci biraz uğraştırdı kendim yaptım, kısacası vergi için 2026 mayıs ayına kadar vaktim var satış adetlerim de az şuanda pazaryerlerinden satış mevcut etsy/amazon FBA olarak ocak sonu gibi bir arkadaş vardı onun muhasebecisi ile çalışırım muhtemelen en kötü CLEMTA ile sürdürürüz bakacağız nasip.

Sfenky adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Haklısın, şirket kurmak işin en kolay kısmı. Asıl savaş vergi + muhasebe + banka/ödeme altyapısı.

Banka en kolay kısımdı. Ödeme alt yapısı pazaryerleri zaten bunu sunuyor. shop pay mevcut paypal stripe yine hallettim business hesaplarla
geriye muhasebe kaldı onu da hallederiz Allah büyük.

Çünkü dropshipping/e-ticarette seni batıran şey “kâr marjı” değil; bir gün aniden gelen blokaj ve arkasından başlayan belge yağmuru.

Drop yapmıyorum üstadım EU/UK da yok bende tümü US muhasebe işini hallederim inşallah

Konuyu yakın zamanda güncellerim inşallah. ABD üzerinde Şirket açma konusunda daha çok yardımcı olabileceğim birşey varsa sorulara da cevap veririm
Amazon store front düzenlemesi ve diğer şeyler için yardım edebilirim.

Şuan ABD li üreticilerin olduğu platformları inceliyorum daha çok (THOMASNET, MAKERSROW) belki orada üretip birşeyler deneyeceğim

1) Vergi tarafı: “Satış yaptım bitti” değil

• Sen satış yapınca otomatik olarak “KDV nerede?”, “Bu mal nereden çıktı?”, “Fatura zinciri var mı?” soruları geliyor.
  • Özellikle EU içinde satış yapıyorsan (DE/AT/NL vs.) KDV eşiği, OSS/IOSS, ithalat KDV’si, gümrük beyanı gibi konular birikiyor.
  • Muhasebe düzgün tutulmazsa, sonradan toparlaması tam işkence: “bankaya/PayPal’a belge sunacağım” dersin, elinde düzenli evrak yoksa patlarsın.

2) Muhasebe: Kâğıt üstünde basit, pratikte zor

Muhasebeci “sipariş başına” şu 3 şeyi görmek ister:
  • Satış faturası / satış kaydı
  • Tedarikçi faturası / ödeme kanıtı
  • Kargo/tracking ve teslimat kanıtı (özellikle chargeback’lerde)

Muhasebecinin işi çok basit TR de tedarik faturam mevcut, zaten satış faturaları ETSY/AMAZON FBA
    Ödeme kanıtı hesaba transfer yaptım. Kargo tracking zaten hepsi tutuyor geçmişe yönelik.
Bunlar yoksa iki yerde kaybediyorsun:
  1. Vergide risk büyüyor
  2. Banka/PayPal incelemesinde savunma yapamıyorsun

3) Banka blokajı: En çok burada kan kaybediliyor

Bankalar şuna bakıyor:
  • Para giriş çıkışı tutarlı mı? (Bugün 20k giriyor, yarın 18k farklı ülkeye çıkıyor = risk)

Vendor sözleşmesi yapıp bunu aşabiliyorsun üretici tanıdıksa
  • Beneficial owner / şirket yapısı net mi?
Evet gayet net
  • İade/chargeback oranı var mı?
şuan için 2 adet var onuda hediye ettim kurtuldum

• Ürün kategorisi “high risk” mi? (dijital, abonelik, yüksek iade oranlı ürünler vs
Yok bu tür ürünler değil tümüyle fiziksel.

Ve bankaların klasik hareketi şu:
Önce “uyum incelemesi” deyip hesabı kısarlar, sonra “şu belgeleri gönder” diye liste yollarlar:
  • Invoice listesi
  • Tedarikçi sözleşmesi/faturaları
  • Depo/fulfillment kanıtı
  • Web sitesi, iade politikası, teslimat süreleri
  • Müşteri iletişim örnekleri
Bu belgeleri 2 günde çıkaramazsan para içeride kalır, ödemeler dönmez, reklam döngün bozulur.

Risklerin bilincindeyim ona göre bir düzenim var.

4) PayPal/Stripe blokajları: “Paranı tutarım, sonra konuşuruz”

PayPal özellikle şu anlama bakıyor:
  • Yeni hesap + hızlı ciro artışı
  • Çok sayıda farklı ülkeden ödeme
  • Teslimat süresi uzun (dropshippingte standart)
  • Tracking geç düşüyor
  • Dispute/chargeback artışı
Sonuç:
21 gün, 90 gün, 180 gün tutma senaryoları başlıyor. Ve klasik cümle:
“Lütfen ürün tedarik faturaları ve teslimat kanıtlarını paylaşın.”

E sen AliExpress’ten aldığın ekran görüntüsüyle gidince bazen kabul etmiyor, “resmî invoice” ister. O an anlıyorsun ki vergi/muhasebe sadece devlete değil, ödeme altyapısına da lazım.

5) O yüzden “altın nokta” şu

Şirket açmak değil, işi banka + muhasebe + vergiye uygun kurmak mesele.
  • Muhasebe düzenin yoksa: blokajda savunma yok.
  • Vergi altyapın yoksa: bir noktada ceza/denetim stresi başlar.
  • Banka/PayPal akışın sağlam değilse: en kârlı dönemde nakit akışın donar.
Benim gördüğüm en büyük hata: herkes “reklam/pixel/ürün” konuşuyor ama sistem tarafını kurmuyor. Sonra bir blokaj geliyor, bütün operasyon duruyor.

bu kadar şeyi yazmamın sebebi günlük 10k dolarların üzerine çıktığınızda anlıyorsunuz gerçekten gerçek ticaret neymiş

SORU SORUMAK ISTEYEN ARKDAŞ OLURSA KONU ALTINDA CEVAPLARIM.

Yine de müthiş biliyorum gibi bir bilgim yok konuya daha haiz ve ehli arkadaşlara forumdan sorabilirsiniz her biri gayet yardımcı oluyor ki Allah razı olsun gerçekten platform bu konuda çok iyi insanlarla dolu.