Bende şimdiye kadar hep ata lira alıyordum ama duydum ki piyasada suriye atltınından yapılma çok sayıda ata lira varmış ve normal ata altından 2-3 bin tl si daha düşükmüş. Bende 5 gün önce arabayı satıp gittim gram altın aldım jelatininde olduğu için eskimede olmuyor . Ben baya bi araştırdım hatta eniştem başka bir şehirde kuyumcu onu arayıp teyit ettirdim en mantıklı en az makası olan altın kesme altın dediğimiz has altınmış. Makasa baktığımda 25 tl alım satımda makası var. Gram altında ise 70 tl makas var. Şimdi diceksin neden has altın almadın o zaman Almadım çünkü kesme has altın biraz riskli geldi bana. Tamam makas az ama üzerinde hiç birşey yazmıyor ilerde satarken ayarı düşük çıkabilir. Ayrıca satılması devlet tarafından yasaklanmış olup sadece kuyumcular arasında kullanılmasına izin verilmiş . Ama kuyumcular yine de satıyor ne hikmetse. Siz bundan sonraki alımlarınızı gram altın olarak alın . Elinizdekini de sadece nakit lazımsa bozdurun. Yoksa sattığınız da makas yersiniz aldığınız da tekrar makas yersiniz. Bu arada aklınızda olsun ilk altın alımı için gittiğimde ata lira sordum tanesine 41.100 tl dedi kuyumcu . Ordan çıktım bi yanındakine sordum 40.600 dedi . arada 500 tl fark vardı. Alırken mutlaka 2-3 kuyumcuya sorun. Yada bakın en kalabalık en büyük kuyumcu hangisiyse ordan alın. Genelde böyle yerler altının toptancısı oluyor ucuzdan veriyor.