Merhaba arkadaşlar,

vBulletin 3.8'i bilirsiniz, eski bir yazılım ama hâlâ fanatikleri var. R10 bile vBulletin 3.8.4 kullanıyor. Gerçi altyapısında çok sayıda değişiklik gerçekleştirdi. Bu yüzden forum içerisinde bir hocamızın versus konusunda da tanımladığı üzere @Lim10Ata;'nın deyimiyle R10'unki artık vBulletin değil, R10Bulletin. Neyse konuyu dağıtmadan devam edeyim, biliyoruz ki vBulletin 3.8.4 gibi sürümler en fazla PHP5.3 ile çalışıyor ancak vBulletin 3.8.11 sürümü PHP7.1'e kadar gidiyor. Ancak vBulletin 3.8.11'in PHP7.1 ile çalışabiliyor olması, tek başına yetmiyor. Örnek olarak cyb istatistik eklentisindeki split() lerin explode() olarak düzeltilmesi gerektiği gibi, vBSEO'nun da baştan aşağıya elden geçirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde PHP5.6'nın üzerine çok çıkmak mümkün değil.

Ben bununla ilgili bir çalışma yapıyorum. Çoğu bilinen eklentiyi uyarladım. Şu an PHP7.1'de vBulletin 3.8.11'i sorunsuz çalıştırıyorum. Bunu bir kademe daha ileriye taşıyıp PHP8, hatta PHP8.5'e uyarlamayı deneyeceğim ilerleyen günlerde. Arz talep olursa ücretli satışını da düşünüyorum. vBLTS diye bir Rus sitesi bu hizmeti şu anda tek veren yer. Başka bildiğim dünyada böyle bir şey yok.

Konuyu bilerek PHP bölümüne açtım, yapay zekaya sorunca garip garip cevaplar veriyor;
  • Sizce PHP5.3, PHP5.6 gibi sürümlerin multi PHP destekli paylaşımlı hosting paketlerinden kalkması ne zaman gerçekleşir? Mesela şu an bazı paylaşımlı hostinglerde PHP5.4'ten başlıyor, PHP5.3 hiç yok bile. @guzel.net.tr; firmasında PHP5.1'den itibaren var. @Bartuc; hocam belki siz de firma olarak fikrinizi söylersiniz diye etiketlemek istedim.
  • Diyelim ki buna ortalama bir tahminde bulunduk, aynı şekilde PHP7'nin ne zaman kalkacağıyla ilgili bir öngörüde ya da tahminde bulunabilir misiniz? Şu anlık PHP7'de sorunsuz çalıştırmış olmam yeterli mi yoksa PHP8.x'lere de uyarlamak için uğraşayım mı?

Responsive tasarım, resmi desteğin bitmiş olması gibi nedenler dışında genelde şöyle bir şey söylüyorlar; vBulletin 3.8'i PHP5.x'ler kalktığında hostingler kapatacak diye. Ben temelde şu an bunu geciktirmek istiyorum. Bunu tamamladığımda büyük ve vBulletin 3'ten hâlâ vazgeçemeyen forumlara ulaşıp gerekirse ücretli olarak çekirdek dosyalardaki değişiklikleri paylaşacağım. Böyle bir projem var.

Yorumlarınız için teşekkür ederim şimdiden.