Açık konuşmak gerekirse, bir başkası bu konuyu açsaydı "Freelance hayatın, ticaretin olayı budur. Gül varsa dikeni de vardır, çok takılmayın." der geçerdim. Çünkü ben de buna inanıyorum. Ancak cidden bazen insanın içini dökmesi, bir çığlık atması gerekiyor.

Bir freelancer platformu var, ismini vermem doğru olmaz. Biz ona "BiYüzlük" diyelim Yıllardır ilan kovalarım, güzel işler de yaptım. Ama artık bu platform beni cidden yaşlandırıyor. Bugün yaşadığım olay, yıllardır yaşadıklarımın bir benzeriydi; ama ben bugün cidden tükendim ve hesabımı kapattım.

Bir ilan açılmış; Next.js ile geliştirilmiş bir projenin revizesi ve yayına alınması hakkında. Ancak ilanda ve paylaşılan PDF'te öyle bir belirsizlik var ki; script hiç mi çalışmıyor, eksik mi, yoksa temel mantık mı hatalı belli değil. Dolayısıyla "görmediğim" bir koda teklif vermem teknik olarak mümkün değil.

Mesaj attım, durumu izah ettim. "1:1 görüşelim, kodun durumuna bakalım ki isteğinizi tam anlayalım" dedim. Gayet kibar ve yapıcı bir dille yaklaştım. Gelen tek cümlelik cevap: "Önce teklifinizi iletin."

Diyorum ya, alıştım artık... Kodu görmeden fiyat vermenin iki taraf için de kumar olduğunu anlatmaya çalışırken bir "Teknik Analiz Raporu" gönderdi. Rapor daha da facia! İstekler ile kodun mevcut durumu arasındaki uçurum, bizi bir "spagetti canavarı" ile karşı karşıya getirecek belli. "Logic'ler birbirine girmiş" diye raporun içinde itiraf var, ama benden "ortalama fiyat" bekleniyor.
Uzun uzun yazdım; kodun durumunun kritik olduğunu, ucu açık maddelerin riskini anlattım. Tekrar dönüş geldi: "Kodları paylaşamam."

Dedim eyvallah, tam çıkacaktım ki bir rapor daha geldi: "Teknik rapora göz gezdirin" diyerek. Açtım raporu; kök klasör yapısı, cicili bicili görseller... Kod namına, işleyiş namına hiçbir şey yok. Ama ucu açık onlarca madde: "PayTR entegrasyonu yapılacak, eksikse düzeltilecek". Böyle madde mi olur yahu? İkisini nasıl aynı kefeye koydun abi sen? İşin en trajikomik yanı ise, bu talepleri bana ileten arkadaşın profilinde "Mobil Uygulama Kodlama Uzmanı" yazıyor olması!

Dayanamadım, en sonunda durumu açıkça ifade edip hesabı kapattım.

Freelance işler artık bazıları için "pazardan domates almak" ile aynı kefeye girmiş. 3 satır yazı yazıp "falanca sitenin aynısı olsun" deyince her şeyin tamam olduğunu sanıyorlar. Akıllarınca gelen teklifler arasından "en uygunu" seçip en iyi işi yaptıracaklarını düşünüyorlar.

Şunu anlamıyorlar: Ya işe göre bütçe verilir ya da bütçeye göre iş yapılır. Ortası, "bakalım ne koparırsak" mantığıdır ve sonu hüsrandır.

Artık yoruldum.

R10'a üye olma sebebim de biraz buydu; en azından ne istediğini bilen, emeğin ve teknik sürecin farkında olan insanlar ile çalışırız diye ümit ediyorum. Bide saçma sapan komisyonlar olmaz

Öyle içimi dökmek istedim, kusura bakmayın lütfen.