yurseli adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Evet, nereye kadar yapay zeka?
Yaklaşık 2 buçuk yıl önce CI3 de yazılmış cok gelişmiş bir epin sitesinin tema giydirmesi için bir ekiple anlaştım. Birkaç entegrasyon işlerimizde vardı onları da yaptırdım. En son söyledikleri fiyatın üzerine 1/3 de gönlümden koptu verdim. haricen yapan arkadaşa da yine gönlümden geldiği için hatrı sayılır bir bahşiş verdim.
işin sonunda birkaç ufak revize işlemlerinde bana yapay zekadan bahsetti ve ufak defek şeyler yapabileceğimi söyledi. sonra ben de başladım araştırmaya birkaç tane buldum ama kullanamadım VSCode için.
sonra Code Ai asistan diye bir eklenti buldum aylık 10$ falandı. tabi bu arada revizeleri yapacak arkadaş biraz işin üzerinde durmamaya beni sallamaya başladı gibi geldi. birkaç önemli güvenlik katmanını atladğını farkettim ödeme işlemlerinde.
sonra bunu AI ile kendim yaptım. işte o gün bu kodlama asistanlarının benim hayatımda önemli bir yere sahip olacağını anladım.
2020 yılında satın aldığım epin scripti için 2 buçuk yılda 30k - 35k tl para harcamıştım nerdeyse.
çünkü satın aldığım sistem cok boştu ve ben de sürekli kafamdaki herşeyin sistemde olmasını istiyordum.
Velhasıl kelam o günden itibaren sistemimde aklıma gelen her fikri hayata geçirmeye başladım. kendimi durduramıyordum. ben kodlama konusunda iyi değilim koylaya yapıştır yayıp biraz mantık yürütür sonra google de arardım küçük bir değişiklik için.
ama bu asistan ile işin renginin değişitiğini anladım.
birçok değşiiklik yaptım sistemimde belkide dışarıdan bir yazılmcıya yaptırmak istesem bi 30k daha cok rahat harcayacağım işlerdi.
sonra Code Ai Asistan AMP adında bir sisteme geçti artık agent devri başlamıştı ama api ücretleri limitler beni yoracak gibiydi.

tabi Code Ai zamanında bir arkadaşım cursor dan bahsetti denedim ama onu bile becerememiştim

AMP ye geçince cursor a tekrar bakmak istedim ve onun agent olayıda hoşuma gitti 20$ a almaya başladım..

Cursor un limitleri cok canımı sıkıyordu ve 200k dan sonra sapıtıyordu.
mecbur limitler doldukça yeni hepsa açıp 1 haftalık free pro alıyordum.
Ardından R10 da GPT nin uygun fiyatlı satışını gördüm, satın aldım bir arkadaştan. soran VSCode de codex eklentisi ile kullanmaya başladım.
Bu yapay zekalarla kodlama BİLMEDEN;

Kendi sistemime birçok özellik ekledim,
5 in üzerinde ödeme entegrasyonunu yaptım,
bir cok güvenlik açığını tespit edip kapattım,
birçok api sistemini kendi sistemime entegre ettim

bir adet kripto analiz sistemi yazdım (küçük ölçekte)
bir adet portföy takip yazılımı yazdım,
bir adet bungalov rezervasyon sistemi yazdım. oldukça gelişmiş ve güzel bir tasarıma sahip. SMS entegrasyonundan otomatik mail sms gibi birçok özelliği var. Sonra bu sistemi bungalov un bulunduğu wifi sistemine entegre ederek mikrotik cihazlarında wifi şifre gibi script işlemlerini yaptırdım..

8 Mikrotik Firewall ve birçok Mikrotik AP cihazları konfigürasyonunu hayal edip yaptım.
Birçok arkadaşın web düzenlemerini bu yapay zeka agentleri ile hayata geçirdim.
kendi discord sunucumdaki bot için birçaok geliştirme yaptım daha önce 2-3 farklı bot scriptleri bulup sunucuda çalıştırıyordum bunların tamamnı tek bir bot olarak kodlattım.
Sonra hep aklımda olan birşeye geldi sıra;
Benim ana sistemim CI3 dü ve artık eskidiğini bunu CI4 e geçme vakti geldiğini düşündüm.
CI3 sistemimi 4 ün günün sonunda tüm özellikleriyle tüm tasarımıyla hatta biraz daha iyileştirmeler ve yeni özellilerle CI4 e tamamen geçirmeyi başarıdım.
Malesef CI4 bana CI3 deki performansı vermedi. biraz daha yavaş gibi geldi ve içime sinmedi.
biraz internette araştımarnın ardından da sistemi CI4 den vue ye geçirmeye kadar verdim

evet evet bu bir php frameworku değil. vue bir JavaScript framework ü.
CI4 bir php vue ise JavaScript

2 gün önce başladığım bu geçişin admin tarafında %99 unu user tarafında ise %70 ini tamamladım.
muhtemelen tam geçiş ve testler için 2-3 güne daha ihtiyacım var.

AI ile bu işleri yaprken de farklı farklı modeller de sürekli sistem güvenlik analizleri yaptırıyorum. umaraım sorun yaşamam.

Aslında ai ler birçok konuda bir yazılmcı arkadaşımızdan daha kapsamlı düşünerek olasılıkları da dikkate alıyor.

"Nereye kadar yapay zeka?" sorusunun sanırım cevabı; Hayal gücünüzün bitti yere kadar.....
Sıfır yazılım bilgisi ile biraz zor hocam ya, eğer orta düzey bir yazılım bilgisi ve yazılım mimarisi bilginiz varsa normal ama sıfır yazılım bilgisi ile gerçekten zor. Uzun vade kullanımda sıkıntı yaşayabilirsiniz.