Selamlar,
15 yıldır yerli yabancı, ücretli ücretsiz tüm kaynaklardan affiliate marketing sektörünü araştırıyorum. Öğrendiğim şeyleri sizlerle de paylaşmak istedim. Belirtmen gerekir ki normalde 50 sayfalık bir e-book ile anlatmam gereken şeyleri özetin özeti haline getirdim değerli vaktinizi çalmamak için..
Öncelikle bu konuyu okumaya geldiyseniz affiliate marketing'in ne olduğunu anlatmama gerek yoktur diye düşünüyorum..
Günümüz şartlarında istediğiniz her şeye satış ortaklığı yapabilirsiniz. Dünyada binlerce affiliate sitesi olmasına rağmen benim favorilerim Amazon, digistore24 ve clickbank. Fakat clickbank güvenlik gerekçesiyle Türklere üyelik vermiyor..
Affiliate işinin kilit noktası ortağı olduğunuz ürüne trafik çekebilmektir. Trafik çekmeyi bilirseniz affiliate işinden para kazanmayı otomatikleştirebilirsiniz. Mesela affiliate sektörü dünyada ilk çıktığı dönemlerde Google Adwords affiliate linklerine müsade ediyordu. O zamanlar Adwords kullanarak affiliate yapanlar tabiri caizse para bastılar. 10 Dolar reklam parası verip 50 Dolar komisyon kazandılar. Sonra Google'un dikkatini bir şey çekti. X bir ürüne 10 kişi reklam veriyordu. Fakat 10 kişinin hepsi de aynı markanın aynı ürününe reklam veriyordu. Google anladı ki bu insanlar affiliate linki paylaşıyorlar. Bunu anladıktan sonra Adwords reklamlarında affiliate linklerini yasakladı Google. Yasak gelene kadar bu işin ekmeğini yiyen insanlar çok büyük paralar kazandılar..
Her affiliate sitesinin, her markanın ve her ürünün kendine özgü affiliate kuralları vardır. Hak ettiğiniz komisyonu sorunsuz bir şekilde alabilmek için bu kurallara riayet etmeniz gerekmektedir. Mesela bazı siteler e-mail marketing'e izin vermez, bazıları marka ve logo kullanımına izin vermez, bazıları sosyal medya reklamlarına izin vermez, vs vs..
Şimdi en önemli sorumuza gelelim..
Satış ortağı olduğumuz ürüne nasıl trafik çekebiliriz?
Bu konuda öncelikle rahat hareket edebilmeniz adına köprü site açmanızı tavsiye ederim. Yani diyelim ki Amazon'da satılan kulaklıklara satış ortağı olmak istiyorsunuz. Kendinize kulakları tanıtabileceğiniz bir site açın. Böylelikle satış ortağı olduğunuz ürünlere Google Adwords ve meta reklamları da verebilirsiniz. Trafik çekme konusu seçeceğiniz affiliate tekniğine göre farklılıklar gösterir. Peki hangi tekniği kullanacağız?
Affiliate üzerinden para kazanmanın iki farklı stratejisi vardır. Avcı tekniği ve çiftçi tekniği.
1-Avcı Tekniği
Avcılar hızlı sonuç alır. Avcılar avını vurur, yemeğini hemen yer. Diyelim ki bir kulaklığa satış ortağı oldunuz. Bu kulaklık hakkında bir tanıtım yazısı hazırlarsınız. Affiliate linkinizi de backlink şeklinde yazıya yerleştirirsiniz. Hazırladığınız yazıyı ilgili anahtar kelimelerde ilk sayfada olan bir teknoloji sitesinde ücreti mukabilinde yayımlarsınız. Ve tıpkı avcılar gibi hızlı sonuç alırsınız.
2-Çiftçi Tekniği
Çiftciler önce emek verir, sabreder sonra kazanır. Diyelim ki köpek eğitimi hakkında bir e-kitaba satış ortağı oldunuz. Önce köpekler üzerine bir blog açarsınız. Bloğu büyütürsünüz, kayda değer trafiğiniz oluunca makalelerinizin içine affiliate linkinizi eklersiniz. Bu da çiftçi tekniğidir. Tıpkı çiftçiler gibi önce emek verir sonra kazanırsınız.
Peki Affiliate işinden para kazanabilmek için neler yapabiliriz?
1-Medium.com sitesinde niş bir konuda yazılar paylaşarak o yazılara affiliate linklerinizi ekleyebilirsiniz.
2-Quora'daki sorulara cevap vererek affiliate linklerinizi paylaşabilirsiniz. Mesela "Keto diyetini nasıl öğrenebilirim?" diye soran birine "Dilerseniz şu kitaba da bir göz atın" diyerek affiliate linkinizi ekleyebilirsiniz. Yazacağınız cevap ne kadar harekete geçirici olursa o kadar başarılı olursunuz.
3-Diyelim ki kediler üzerine popüler bir Instagram sayfanız var. Biyografinize Amazon'daki kedi ürünleri kategorisinin affiliate linkini ekleyebilirsiniz.
4-Kit.com üzerinden ücretsiz olarak açılış sayfaları kullanabilirsiniz. Mesela "Amazon'da satılan 50 Dolar altındaki saatler" veya "Kamp yaparken lazım olabilecek ürünler" başlığı altında ürünler listeleyebilirsiniz. Konuyu daha iyi anlayabilmeniz için İngilizce bir video bırakıyorum. İngilizcesi olmayanlar " ZTranslate" isimli uygulamayı indirip Türkçe altyazı ile izleyebilirler. İşte video:
https://youtu.be/6e4RRYzhrrA?si=ynLZ0oUC-GUvAyw6
5-Amazon'da videosu olan bir sürü ürün var. Aynı kategorideki ürünleri tek bir videoda toplayıp YouTube'da tanıtabilirsiniz. Ama burada dikkat etmeniz gereken birkaç konu var. Öncelikle Amazon'dan aldığınız videoyu bir şekilde özgünleştirmeniz gerekiyor. Bir diğer mesele de şu ki bazı satıcılar ürün videosunun kullanılmasına izin vermiyor. Satıcıya mesaj atıp kullanım izni isteyebilirsiniz. Bu video meselesi geliştirilebilir bir şey. Kendiniz seslendirebilirsiniz, yapay zeka kullanabilirsiniz, capcut ile düzenleme yapabilirsiniz, vs vs.. Herkesin kendine göre bir methodu var. Örnek olması açısından bir video bırakıyorum:
https://youtu.be/mACpIlAQ23M?si=WeJ6mVgR1ZW3SajS
(Bazı kişiler YouTube'daki linklerin tıklanamamasından şikayetçi. Linklerin tıklanabilmesi için YouTube'daki 3 doğrulamayı da yapmanız gerekiyor. Doğrulamaların hepsini yaparsanız linkleriniz tıklanabilir hale gelecektir.)
6-Köprü site açarak Pinterest üzerinden trafik çekebilirsiniz. Pinterest'te reklam ucuz. Dilerseniz reklam da verebilirsiniz.
7-Köprü sitenize meta reklamları çıkabilirsiniz.
8-Köprü sitenize Google Adwords reklamları çıkabilirsiniz.
9-Diyelim ki köpek eğitimi hakkında bir e-kitap satıyorsunuz. Facebook'taki büyük bir köpek sever sayfasına ücreti mukabilinde köprü sitenizin reklamını verebilirsiniz.
10-Hedef kitlenizle uyuşan büyük Twitter hesaplarına köprü sitenizin reklamını verebilirsiniz. Veya RT satın alabilirsiniz.
Yazının başında da belirttiğim gibi aklımdaki her şeyi anlatabilmek için belki 50 sayfalık bir e-kitap yazmam gerekir. Fakat bunu yapacak vaktim yok. Bildiğim şeyleri kısaca paylaşmak istedim. Umarım affiliate konusunda ufkunuzu açacak bilgiler paylaşabilmişimdir. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Herkese iyi forumlar.
Affiliate kategorisi ticari kategoriye giriyormuş. Bundan sebep cevap hakkım kısıtlıymış. Konunun moderatörler tarafından doğru kategoriye çekilmesini talep ediyorum. Sorusu olanlara cevap yazmak istiyorum çünkü.