Merhaba, ben de benzer süreçlerden geçen çok kişi gördüm; 16.000 TL gibi “küçük” tutarlarda bile bankalar artık skor + gelir belgesi + mevcut limit/kredi yükü kriterlerine çok takılıyor, o yüzden 3 bankadan aynı anda red gelmesi normalleşti.

Birkaç pratik öneri:
  1. Aynı gün çok başvuru yapma. Kısa aralıkla başvurular skor/algoritma tarafında “risk” gibi görünebiliyor. 2–3 hafta ara verip öyle dene.
  2. Maaş aldığın banka varsa önce oradan dene. Maaş müşterisine “ön onaylı / limitli” ürünler daha rahat çıkabiliyor. Şubeden “küçük tutar ihtiyaç kredisi” diye özellikle sor.
  3. Limit boşluğu yarat. Kredi kartlarında toplam limitin yüksekse veya kullanım oranı yüksekse (limitin %50+’si dolu gibi) bankalar red verebiliyor. Kullanımı düşürüp 1–2 ekstre ödeyip sonra denemek bazen fark ettiriyor.
  4. Kefil / teminatlı seçenek sor. Bazı bankalar küçük tutarlarda kefille daha esnek olabiliyor. (Herkes istemiyor ama “hemen lazım” diyorsan işe yarayabiliyor.)
  5. Bayiden senetli/elden taksit veya POS taksiti: Motoru alacağın kişi/bayi POS’la taksit yapabiliyorsa, bankanın kredi vermemesine rağmen kart taksit ile çözülüyor. İkinci el ise bazen “komisyonu ben ödeyeyim” diye anlaşılabiliyor.
  6. Kredi yerine 2–3 aylık birikim planı: 50cc’de masraf da çıkabiliyor (kask, ruhsat, bakım vs.). 16 bin + ek masrafları düşününce 2–3 ay sıkıp peşin almak daha rahat da olabiliyor.