Merhaba, ben de benzer süreçlerden geçen çok kişi gördüm; 16.000 TL gibi küçük tutarlarda bile bankalar artık skor + gelir belgesi + mevcut limit/kredi yükü kriterlerine çok takılıyor, o yüzden 3 bankadan aynı anda red gelmesi normalleşti.
Birkaç pratik öneri:
- Aynı gün çok başvuru yapma. Kısa aralıkla başvurular skor/algoritma tarafında risk gibi görünebiliyor. 23 hafta ara verip öyle dene.
- Maaş aldığın banka varsa önce oradan dene. Maaş müşterisine ön onaylı / limitli ürünler daha rahat çıkabiliyor. Şubeden küçük tutar ihtiyaç kredisi diye özellikle sor.
- Limit boşluğu yarat. Kredi kartlarında toplam limitin yüksekse veya kullanım oranı yüksekse (limitin %50+si dolu gibi) bankalar red verebiliyor. Kullanımı düşürüp 12 ekstre ödeyip sonra denemek bazen fark ettiriyor.
- Kefil / teminatlı seçenek sor. Bazı bankalar küçük tutarlarda kefille daha esnek olabiliyor. (Herkes istemiyor ama hemen lazım diyorsan işe yarayabiliyor.)
- Bayiden senetli/elden taksit veya POS taksiti: Motoru alacağın kişi/bayi POSla taksit yapabiliyorsa, bankanın kredi vermemesine rağmen kart taksit ile çözülüyor. İkinci el ise bazen komisyonu ben ödeyeyim diye anlaşılabiliyor.
- Kredi yerine 23 aylık birikim planı: 50ccde masraf da çıkabiliyor (kask, ruhsat, bakım vs.). 16 bin + ek masrafları düşününce 23 ay sıkıp peşin almak daha rahat da olabiliyor.