15 yıldır adsense gelirli projelerim var birden fazla adsense hesabım var. daha hiç onay beklediğimi ya da ban yediğimi bilmem.
forumlarda adsense açılmıyor, adsense banlanıyor, adsense gelirim çok düşük gibi konuların çokluğundan dolayı yaşanan bir yanılsama bu. anormal siteler anormal projeler hemen ilk günden başvuru yapıp onay alamıyor. sanki onay alsa boş ve trafiksiz site para kazandıracakmış gibi bir algı var. yeni başlamanın heyecanı diyorum buna. bu kişilerin açtığı konular diğerlerini de sanki adsense zor onaylanan ya da geç onaylanan bir şeymiş gibi algılanmasına neden oluyor.
halbuki güzel siten vardır adsense yoktur trafiğin boldur içerik kalitelidir. adsense olsa da olmasa da zaten o parada gözün yoktur kullanıcıya reklam göstermeye değecek bir geliri yoktur, gözardı ettiğin için reklam koymak istememişsindir. birgün ek gelir olsun artık zamanı geldi dediğinde adsense başvurusu yaparsın. ne onayda ne sürede takılırsın dümdüz yoluna devam edersin ilk iki ayda ödemeni alırsın.
ayrıca adsense çok zayıf bir gelir kaynağı artık. %50 ila 80 arasında pazarının küçüldüğünü düşünüyorum şahsen. bilgi odaklı sorgulardan ziyaret alıyordu zaten herkes. o da gidince geriye sadece haber ve kitlesi olan projelerin trafiği kaldı. onlar da gittikçe youtube'a ve sosyal medyaya yenildi. geriye kalan 3 5 kuruş için o kadar emeğe ve yatırıma değmez. milyon lira ödeme alan adsense hesaplarım öyle boşta duruyor mesela. hatıra olarak saklıyorum sadece. onlar için gelen doğrulama zarflarını bile saklıyorum ilk internet gelirlerim diye. üzerinde google yazıyor zarfın çok havalı diyordum o zamanlar.
bu deneyimi de reklam yayıncısı değil de reklamveren olarak değerlendirmeye başladığımda yeni bir kariyer oluştu benim için. dijital pazarlama tarafından devam ettim yıllarca. 5-10 proje açıp reklam geliri oluşturmanın maliyet ve kazancı artık mantıklı değil. ROI ve ROAS yerlerde adsense sektöründe. halen bu alana yeni girenler varsa belki bilmek isterler. heves kırıcı olmasın ama kendinizi çok kaptırmayın derim.