Ben kısmen katılmıyorum. AI tamamen kendi yönlendirilmiyor ortada insan istekleri söz konusu ve yinede kişinin kendini ifade edebilmesi gerekiyor bu da prompt ile aynı mantık.
Birinin prompt yazması ile AI ye ne istediğini söylemesi aynı şey. Yani bu mantığa göre gelecek yıllarda prompt mühendisliği değerli olabilir.
Öncelikle Promt mühendisliğinin anlamını netleştirelim :
Alıntı
Prompt mühendisliği, yapay zeka modellerinden (özellikle büyük dil modelleri, LLM'ler) en doğru, en alakalı ve en etkili sonuçları alabilmek için doğal dilde verilen komutların (promptların) tasarlanması, optimize edilmesi ve iyileştirilmesi sürecidir; yani yapay zekaya ne yapması gerektiğini en iyi şekilde "anlatma" sanatıdır.
Elbette insan kendini ifade edebilmeli, demek istediğim ortada bir "mühendislik" seviyesinde beceri gereksinimi kalmayacak.
yani aynı örnek üzerinden gideyim, şuan yapay zekaya
"bana xxx.com a benzer, one-page bir restaurant firma sitesi kodla" demekle,
çok detaylı bir tarif yapmak (hem fonksiyon hem tasarım için) arasında (yani promt mühendisliği yapmak) şuan çok ciddi çıktı farkı var. Ben ileride bu farkın olmayacağına inanıyorum.
Teknoloji hep böyle ilerlemedi mi? İlk bigisayarları açmak için hendek aşıyordu insanlar, şuan bir tuşa basıyorsun herşey otomatik yükleniyor. Ya da eskiden bir wordpress site kurmak için dosyaları indir ve yükle, veritabanı kur odur budur, şimdi panellerde tek tuşla, site adı, admin giriş bilgisi giriyorsun 10 saniyede kurulum hazır. Bu örnek hayatın pek çok alanında arttırılabilir.
Yapay zeka ile insanın iletişimi de benzer şekilde, giderek kolaylaşacak diye düşünüyorum. Şuan istenilen sonucu almak için onlarca cümle kurmamız gerekiyor, ama ileride bireysel tanınırlığın da sayesinde (yani yapay zekanın bizim hakkımızda depoladığı her türlü veri) ne istediğimizi zaten biliyor olacak ve tek bir cümle ile istenileni verecek.
Ben içerik üretmede bunu şimdiden yaşıyorum, artık kapsamlı promtlar kullanmama gerek bile kalmıyor, her bir projede ne tür içerik istediğimi bildiği için, başlığı vermem yetiyor, o projedeki beklentime uygun içeriği yazıyor. Demek istediğim buna benzer birşey.
Bu nedenle ben 5 sene sonra promt mühendisliği diye bir kavram olacağına inanmıyorum.
AI eğitme, AI to app entegrasyon, AI to AI entegrasyon vs. bu şekilde teknik beceriler çok kıymetli olacak eminim, ama kimsenin AI'nin dilinden anlayıp uygun talimat veren adam lazım diye birini arayacağını sanmıyorum. AI uzmanlığı derseniz, geleceğin mesleği olabilir, ancak promt mühendisliği bana çok şişirme geliyor =)