Merhabalar,
Uzun yıllardır I.T. sektörünün içindeyim ve çalıştığım kurumlardan yola çıkarak sektörün gerçek ihtiyaçlarını yakından gözlemleme fırsatım oldu. Hepimizin bildiği gibi firmaların öncelikli isteği; takip edilebilir, sürdürülebilir ve merkezi bir şekilde yönetilebilir bir altyapı kurmak. Ancak pek çok firma, özellikle bütçe kısıtlamaları nedeniyle RMM (Remote Monitoring & Management) çözümlerine yeterli yatırım yapamıyor. Bu da imece usulü, personeli yoran operasyonlarla sistemlerin ayakta tutulmasına yol açıyor.
ManageEngine, NinjaOne gibi global çözümler elbette var; ancak 1000 kullanıcı ölçeğinde yıllık maliyetleri 30.000 USD seviyelerine çıktığı için birçok şirket bu çözümlere yanaşmıyor. Bu noktada, kendi şirketimde böyle bir bütçe ayrılmayınca kendi çözümümü geliştirmeye karar verdim. Yazılımcı olmadığım için Vibe coding, Gemini ve ChatGPT desteğiyle ilerliyorum. Yaklaşık 1.5 aydır geliştiriyorum ve projenin yaklaşık %35i tamamlandı diyebilirim.
Geliştirdiğim Sistem Neler Yapıyor?- Windows tabanlı tüm cihazlara GPO ile bir agent kuruluyor ve aşağıdaki yeteneklerle tek bir panelden yönetilebiliyor
- Domain içindeki tüm cihazları otomatik keşfetme ve envanter oluşturma
- Cihazların online/offline durumunu gerçek zamanlı izleme
- Uzak komut çalıştırma, reboot, dosya gönderme
- Toplu yazılım dağıtımı
- SQL Server tarama, sağlık kontrolü, toplu SQL sorgusu çalıştırma
- CPU/RAM/Disk gibi performans metriklerini toplayıp alarm üretme
- Otomasyon görevleri (cleanup, bakım, servis restart, patch vb.)
- Makine bazlı dashboard (POS, printer, ağ, SQL durumu)
- Kurumsal raporlama (PDF/Excel), e-posta uyarıları, arıza takibi
- Agent kurulu tüm cihazlara uzak bağlantı / remote tools
Bu projeyi tamamladıktan sonra kurumsal otomasyon + RMM çözümü olarak piyasaya sunmayı düşünüyorum.
Sizce;
- Böyle bir ürüne rağbet olur mu?
- ManageEngine ve NinjaOneın fiyatlarının çok altında konumlanırsam pazar şansım olur mu?
- Aylar süren bu emeği ticarileştirmeye değer mi?
- Yerli ve uygun fiyatlı bir RMM aracı sizce piyasada karşılık bulur mu?
Bu işi öncelikle kendi iş süreçlerimi iyileştirmek için yapıyorum fakat aynı zamanda bunun satışını yapabilir miyim ? Hem projem hem de satışı hakkında yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla