Müşavirler mükelleflerinin faturalarını kesemezler yasak. Ayrıca yasak olmasa dahi kesmek zorunda da değiller.
Ayrıca Firma defterini tutan müşavir sanki sadece 2 fatura işleyip gönderiyor gibi davrananlara gerçekten hayranım. Keşke iş bu kadar kolay olsaydı da herkes yapsaydı, değil mi. Aylık faturaları işleyen, beyannameleri hazırlayan, tahakkukları takip eden, firmanın tüm vergisel yükümlülüklerini üstlenen, gün içinde 10 kere aranıp , abi bunu nasıl yapıyorduk vs vs sorularına sabırla cevap veren kişiden bahsediyoruz sonuçta… Ama tabii bazılarına göre müşavir hiçbir şey yapmıyor.

Defter katılım ücretleri konusunda da odaların tarifeleri ortada. Odalar her yıl aralık ayında liste olarak fiyatları belirleyip yayınlar. Sadece defter tasdiki değil, koca bir yılın vergisel sorumluluğu, mesleki riskleri, sürekli yenilenen elektronik sistemlere adapte olmak için çabalamak, bu sistemler için ücretler ödemek ve sürekli telefon trafiği bu ücretin içinde. Biz böyle bir ücret almıyoruz diyenler de var tabii… Onlara da fazla bir şey demiyorum, bazıları kendi emeğinin değerini anlamayı hala öğrenememiş ya da üç kuruşa fiyat kırarak başkasının müşterisini kapmanın peşinde. Her meslekte vardır böyle fedakar kişiler.

Aylık 1-2 bin TL ye defter tutanlara da ayrıca saygı duyuyorum! Yıllarca okuyup diploma al, sonra bir firmanın tüm muhasebe yükünü bir öğle yemeği parası karşılığında üstlen… Vallahi helal olsun, ben birini 1 saat bile dinlemem o rakamlara, bırakın komple muhasebesini ve sorumluluklarını üstlenmeyi.

Sonuç olarak bu mesele müşavirinizle aranızda çözmeniz gereken bir konu. Forumda müşavirlik fiyatı 1.000 TL olsun, yada yıllık katılım payı 3-5 bin olsun yada hiç olmasın hayalleriyle yazıp çizmenin bir faydası yok.

Sonuç olarak bu konu, müşavirinizle aranızda çözmeniz gereken profesyonel bir konudur. Böyle forumlarda sağlıklı şekilde tartışılabilecek bir konu değil.