okko38 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Öncelikle Kıymetli Dostlarım Yıllardır Birçok Haber Sitesi Kurdum Ve Yönettim Bu Konuyu Açmamın Nedeni Bilgi Paylaştıkça Güzel Diyerekten Deneyimlerimi Ve Taktiklerimi Siz Değerli Dostlara Aktarmaktır Mümkün Olduğunca Kısa Tutacağım

1- Domain Seçiminizde Mutlaka Konunuz Geçmeli Olarak Düşünmekteyim Haberse İçinde Haber Geçsin Eğer Yerel Haber ise Mutlaka Şehrinizin Adıda Olmalı Sırf O Anahtar Kelimeden Bile Trafik Geliyor Aynı Zamanda Dışarıdan Kaliteli Bir İzlenim Verirsiniz

2- Bot Kullanımı Eğer Ajan Üyeliğiniz Varsa ( Ortalama Yıllık 50bin-100bin Arasında Değişmekte ) Haber Botu Kullanın Ama Mutlaka Özgünleştirme Sağlayın Aksi Taktirde Googlenin Gözünde Bot İçerik Olarak Algılanır Önerilmeniz Ciddi Anlamda Düşer Yıllarca Boşuna Domain Hosting Abonelik Ücreti Ödersiniz Kişiselleştirme Mutlaka Yapılmalı + olarak dikkatli olun ajan üyeliğiniz olmadan bot kullanmayın ciddi telif ücretleri ödersiniz bide size içinde olan biri olarak söylüyorum kanca sistemleri var bunların nedir bu kanca böyle niş mi diğim böyle kimsenin paylaşmicağı bi haber paylaşıyorlar mesela a.b kişisi yanlışlıkla yürüyen merdivenden düştü bu haberi abone olmayan bot ile içerik çeken siteler için yapıyolar sizin bot bunu direk paylaşıyor ondan sonra adam googlede bi araştırma yapıyor siz şak diye adamın önüne düşüyosunuz telifi yiyosunuz birde şu taktikleri var tam çakal bunlar bağzı markalarla anlaşmalılar mesela ag sürahi diyelim bunlar bu ag sürahi ile anlaşma yapıyor sonra bunlarla ilgili kötü bi haber paylaşıyor diyorki ag sürahi kanser yapıyor almayın falan filan neyse 3 5 gün sonra haberi çekiyolar siliyolar bi şekilde yok ediyolar sonra sizleri aramaya koyuluyolar ag sürahi adına sizlere markayı karalama davası açıyolar %30 40 ajans alıyo %60 falanda marka alıyor sizden kazandıkları parayı bölüşüyolar kapı ardında kısaca sazan avı diyebiliriz o yüzden dikkat edin bunları söylemezler size

3- Domain Yaşı Şimdi Gelelim En Nefret Ettiğim Konu Şimdi Google Yeni Sitelere Sıcak Bakmıyor Sandbox Olarak Tabir Ettiğimiz Googlenin Yeni Siteleri Resmen Önerilmesini Düşürdüğü Bir Sistem Var Ortalama 1-6 Ay Arası Sürüyor Genelde 4 5 AY Banko Sürüyor Diyebilirim Eğer Domaininiz Yeni İse Sitenizde Milyonlarca İçerik Olsa Bile Google Resmen Bekle Ben Sana Güvenene Kadar Diyor O Yüzden İmkanınız Varsa En Az 1 Yaşında Bir Domain İle Başlayın Domainin Geçmişine Bakın Temiz Banlı Olmasın Arama Motorlarında

4- Tema Gerçekten Türkiyede Tema Çeşitliliği Çok Ama Neredeyse %40 %60 ı Aşırı Kötü Resmen Hostinginizi Zorluyan Cinsten İmkanınız Varsa Paranız Veya Bilginiz Önerim Şu Dünya Genelinde Hızını Kanıtlamış Temaların Kişiselleştirilmesini Öneriyorum Bu Sayede Hem Özel Hem Hızlı Bir Siteniz Olur Bu Site İçerisinde Bulunan Yerler Var Bu Hazır Temalarda İşte Canlı Sonuçlar Nöbetçi Eczaneler Puan Durumu Kripto Fiyatları Falan Gibi Günlük Veya Anlık Bilgi Çeken Sitenizde Gösteren Kesinlikle Bunları Tavsiye Etmiyorum Bunlardan Sıralama Almanız Çok Zor Üstüne Birde Sitenizin İçinden Geçiyorlar Bu Tarz Kısımları Siteniz Ciddi Bir Trafik Almaya Başladıktan Sonra Ekleye Bilirsiniz Ama Yeni Bir Siteniz Var Maddiyatınız Belki Kısıtlı Sitenizi Boşuna Yavaşlatmayın Karıştırmayın Ve Google Botlarınıda Boşuna Yormayın Aylık 50 100bin Trafiğe Kadar Bunları Kullanmanızı Tavsiye Etmiyorum Hazır Temaların En Nefret Ettiğim Özelliklerinden

5- Yerelmi Ulusalmı En Çok Dilimin Yandığı Konulardan Başlangıçta Yerel Ne Falan Çok Ciddiye Almayıp Direk Ulusala zıpladım daha çok trafik alırım vs umuduyla sorun şu şimdi maddiyatınız kısıtlı iste kesinlikle yerel takılın neden ilk olarak haber ajansı zorunluluğu azalır belediyelere uğrayın her belediyenin basın müdürü olur ona gidiyosunuz meraba sitemiz var falan belediye haberlerinin dağıtıldığı bir e posta sistemleri var orda bulunan listeye otomatik atarlar belediyeler haberleri bu sayede yerelde ortoriteriniz oluşur dernekler odalar vs nerdeyse her yerin ya özel kalemi olur yada basın yayın müdürü falan olur tek tek uğricaksınız e posta listesine e postanızı yazdırcaksınız çoğu ztn istekli olur güzel bir imaj verin bu arada tutup tshirt ile gidipte ya baba biz site kurduk şu bizim e postayı bi kaydet demeyin güzel giyinin o kısımlarda dış görünüş herşeydir gittiğinizde kendinizi abartın siteniz yeni olabilir ama işte daha önce burdaydım işte şu kuruluştaydım falan abart abarta bildiğin kadar kendini ciddiye alırlar site yeni olabilir ama sen yeni değilsin izlenimi ver genelde anlaşmalı siteleri olur reklam için yandaş diceğimiz siz göz korkutun rakip gözükün kulaktan kulağa gider o emin olun kart bastırın mutlaka her gittiğiniz yere kişiye bırakın mutlaka kartta site adı ve e posta olmalı telefonda olmalı bide güzel bir şey yazdırın genel müdür falan gibi yani anladınız

6- yasal süreç aslında yasal süreç basit bir konu lise mezunu olmanız lazım ve siteyi kurmadan domaini alır almaz bölgenizdeki savcılığa gidip web sitenizi kurduğunuza vve sahibi siz olduğunuza dair dilekçe mi diğim adını unuttum bir belge veriyosunuz olurda infial yaratıcak bi haber olursa sizi kolay bulmaları için yapıyolar onların işine gelen birşey aslında ( mutlaka alındı belgesini alın yoksa işlevsiz olur alındı belgesi vermek zorundalar geçiştirtmeyin kendinizi belirtin benim geliştirici belgesi almam lazım mutlaka diye ) lise kısmıda tüzel ve genel müdür ataması yapmalısınız savcılıkta maaş sigorta vermeye gerek yok savcılık istiyor en az lise mezunu olucaksınız ki genel müdür ve tüzel kişi olabilin başkasını atamanıza gerek yok ikisinede kendinizi ataya biliyosunuz hem tüzel kişi hemde genel müdür olabiliyosunuz gidip bilgi alın ztn herşeyi söylüyorlar ne gerekiyorsa

7- backlink seo vs şimdi bu konu yu okutuğunuz gibi cebinizden paranız gidebilir aman dikkat cüzdanı kontrol edin bu konu gerçekten nasıl diğim mecvursunuz arkadaşlar sitenize trafik almak istiyosanız yapıcaksınız şimdi bot backliklerden uzak durun nasıl bot backlinkler bu kişilerin yorum botu olarak tabir ettikleri bir şey var gidiyor random sitelere sitenizin linkini yorum yapıyor backlink oalrak siz görüyosunuz ama google bunu bot olarak görüyor sitenizi yasaklıyor vs başınız ağrır kaliteli sitelerden backlink almanız lazım şimdi haber sitesi konusu olduğu için bu arkadaşlar haber sitesiyse tutup appleden yada spotify dan falan backlink almanız bi işe yaramaz açık açık söylüyorum sadece haber sitelerinden backlink almaya bakın isterse değeri 100 olsun backlink alıcağınız sitenin isterse aylık 100 milyar trafiği olsun bi işe yaramaz haber sitesiysen sadece haber sitesinden backlink al bide arkadaşlar kızabilir seo cu ama profil backlinkleri diye bi sistem var işte değerli sitelerden profil açıyolar üyelik diğim sonra biyografiye sitenizi falan linkliyolar haber sitelerinde hiçbir işe yaramıyor arkadaşlar açık söyliğim google haber sitelerinde sadece haber sitesi backlinklerini ciddiye alıyor %90 haberle alakalı siteleri dikkate alıyor %10 haberle alakasız siteleri ciddiye alır yani konu dışı backlink almayın boşuna vaktinizi paranızı harcamayın

8- ulusal haber türkiye ve dünya geneli paran varsa 1 2 milyon en az ulusala gir ama 50 100 binle zor hiç bulaşma

9- yerelde cafe taktiği şimdi bunu kimse söylemez de ben söyliğim bari arkadaşlar yerel haber sitesi açtıysanız biraz köşeye para koyucaksınız bu şart aylık 20 25 bin tl gibi neden şu yüzden şimdi yerelde bölgenizde internet cafelere gidiceksiniz aylık 5 bin tl para teklif ediceksin diceksinki tek isteğim bilgisayarların açılır açılmaz tarayıcı açılsın benim sitem açılsın otomatik bu sizin yerelde otoritenizi uçurur trafiğinizi uçurur bide internet cafeleri google biliyor siz aynı ip den girilir bot sanılır vs düşünmeyin google akıllı bir sistem anlıyor biliyor o yüzden bu taktik sitenizi cidden uçuracak bir taktik aylık 5 binden 4 internet cafe bağlasan sırf aylık o cafeden gelicek trafik ztn en kötü 50 100k

10-basın ilan kurumu şimdi gelelim yerelin kazanç kapısına basın ilan kurumu yani bik nedir bik sitenize ihaleleri vs reklamını yapmanız karşılığında para veren kurum ortalama nüfüsa bakılarak 1,5 m luk bir şehir için aylık 250bin ila 400 bin arasında bir para verir ama şartları var mesela 8 personel çalıştırıcaksınız 2 yıl bekliceksiniz falan bununda taktiğini verim kullandığımız şu ortaklı çalışırız nasıl şöyle kayseride 3 4 haber sitesi birleşir ortak personel gösterir mesela 4 haber sitesi var ortada 8 personel var her site 2 personelin maaşını öder kalan para size kalır sistem bu dostlar gidip tek siteye 8 personel sizi batırır ama bu taktikle ortak personel ile cebinize para girer her haber sitesinin yerelde farklı siteleri vardır tek site çalışmaz nedenide bu 4 5 haber sitesi açar kendine hepsini bike kayıt ettirir her birinden 200 300 bin alır

Daha Çok Şey Varda Dostlar Yazması Yoruyor Ha Çok İsterseniz Beğenirseniz Yorum Yapın Devamınıda Yazarız Çook Şey Var Daha Umarım İşinize Yarar Faydalı Olmuştur Saygılarımla... Baba Kaçar

Merhabalar, hocam yukarıda kendi tecrübelerine dayandırarak bu sektörde neler yapılması gerektiği hakkında uzun uzadıya anlatmış sağolsun.

Ben de sektörel bilgi, deneyim ve eğitimlerim doğrultusunda bazı katkılar yapmak ve nelerin doğru yapılması gerektiği hakkında bilgiler sunmak isterim.

Gazete - Habercilik sektörü, Medya ve Reklamcılık sektörünün bir aynası değildir; Medya ve Reklamcılık sektörüyle işbirlikleri yapılmaktadır ancak eğer Gazete - Habercilik sektöründe büyük hedefler koyuluyorsa, 'reklam ve işbirliği alarak gelir elde ederim' düşüncesiyle yalnızca bu eksende bir politika seyredilecek ise girilmemesinde fayda olduğunu düşünmekteyim çünkü atalarımızın da dediği gibi, bazı şeylerin 'astarı, yüzünden pahalıya gelir'.

Gazete - Habercilik sektöründe kurumsallaşma her şeyin anahtarıdır, bu yüzden sektörde başarıya ulaşmak ve baş ağrılarıyla uğraşmak istemeyen girişimcilere - hevesli yatırımcılara önerdiğim ilk madde budur; eğer kurumsal politikalar oluşturmayacaksanız bu sektör sizler için değil.

Yukarıda bahsettiğim 'kurumsallaşma' ise yalnızca sosyal medya hesaplarının içeriklerine dair 'profesyonel haber yazımı' değildir, bütüncül bir çerçevede ele alınarak uluslararası yönergeler ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin kanun ve mevzuatlarına da uygun olarak, A'dan Z'ye tüm kurumsal yapıların inşa edilmesidir. Bu kapsamda ise Gazete - Habercilik sektörüne girmek isteyen - büyük hedefleri olan girişimci ve yatırımcılara tavsiyem, 'kurumsal' yapı çerçevesinde tüm departmanlarını kurmasıdır. Bu departmanlar; Hukuk, Bilgi İşlem, Haber Alma, Reklam & Sponsorluk ve İşbirlikleri, Genel Yayın Yönetmenliği(Müdürlüğü) olacaktır, ayrıca Haber Alma ve Bilgi İşlem departmanlarına bağlı olarak 'Teyit ve İstihbarat' departmanları da olmalı.

İfade ettiğim gibi, Gazete - Habercilik sektöründe hukuk temelli sorunlar çok yaygındır; özellikle yalnızca sosyal medyada yayın yapan X, Instagram sayfalarının en çok yaşadığı sorun; haber içeriği özelinde açılan davalardır. Biraz araştırma ile göreceksiniz ki X üzerindeki birçok sosyal medya & dijital haber sayfasının bu konuda paylaşımları vardır, ya telif ya KVKK ya da çeşitli nedenler dolayısıyla bu sayfaların yöneticileri, sahipleri, çalışanları hakkında TCK gereğine dava açılmaktadır. Bazı davalar ise bireysel davalardan oluşmakta olup tazminat - arabuluculuk şeklindedir.

Ayrıca Gazete - Habercilik sektöründeki bir firmanın mutlaka bir veya daha fazla internet sitesine sahip olmalı, bu internet sitelerinde ise asgari ölçünün çok üstünde siber güvenlik, yazılım, SEO & SEM ve sosyal medya pazarlama hizmetlerinin alınması gerekiyor. Çünkü tecrübelerime ve aldığım eğitimlere göre şunu ifade edebilirim; internet sitenize yapılan herhangi bir siber saldırı sonucunda siteniz üzerinde yapılacak herhangi bir değişiklik veya link saklama(yaygın terimi: link gömme) işlemlerinin neticesinde mutlaka hukuksal boyutuyla karşılaşmak zorunda kalacaksınız, bu konularda hem Amerika'da, hem Avrupa'da hem de ülkemizde davaları takip eden gruplar ve hukuk büroları mevcuttur.