Merhaba arkadaşlar. Herkese iyi forumlar.
Çok kısa kendimden bahsetmek istiyorum konuya girmeden Oyun sektöründe sözleşmeli ve kadrolu olarak bir kaç şirkette oyun yazılım uzmanı pozisyonunda görev aldım. Mobil ve bilgisayar oyunları üzerine çalışmanın ya o sıra 2 indie ekibe de liderlik ettim şirket tecrübelerinden önce. Casual, hybrid-casual, dönemsel olarak hyper-casual türünde ve son sözleşmeli çalıştığımız yerdei de mmo-rpg türünde bir projede görev aldım.
Oyun sektöründe:
*Steam platformunda indie ve daha gündelik yapımların ön plana çıkması,
*2020'nin başlarından bu yana kapanan AAA stüdyolar,
*Büyük şirketlerin alt stüdyolarını kapatıp ciddi seviyeye gelmiş ve büyük emekler harcanmış projelerini çöpe atması
*Çıkamayan yada sürekli ertelenen MMO RPG projeler,
*İnsanların yeni nesil MMO RPG lerin para tuzağı olduğunu anlaması(P2W).
Gibi sebepleri bir araya getirdiğimiz zaman, indie ve daha gündelik oyunların ön plana çıkması sürpriz olmadı. Bu durumdan aslında en çok etkilenen MMO RPG oyunlar oldu. Hem mevcut İnsanlar artık her gün aynı kısır döngüye parasını harcayıp üzerine bir de stres olmak istemiyor diye düşünüyorum. Burada karşımıza aslında 2 seçenek çıkıyor. Ya bu değişime ayak uydurmalı ve daha küçük ve gündelik oyunlar yapılmalı. Yada krizi fırsata çevirip insanların eski ve özledikleri alışkanlarına dönmeleri için fırsat sunulmalı. Ki MMO oyunların her ne kadar geliştirme sürecinde eksi tarafları çok görünse de aslında güzel bir artısı var. Yap, yayınla, güncelle. Bu kadar ballandıra ballandıra yayınları yapılan indie oyunlar için de zaten her çıkan oyunun havada kapıldığını kimse söyleyemez. Ve maalesef indie, daha sade ve gündelik, daha az maliyetle geliştirilen bu oyunların geliştirme süreci de inanılmaz sancılı. Yine de küçük ekiplerin elinden çıkıyor olması münasebetiyle (karar mekanizmasının tek başına küçük ve daha uyumlu bir ekip olması) geliştirme sürecini kısaltıyor.
Mobil tarafında balon misali şişip patlayan hyper-casual furyasından sonra zaten o türdeki küçülmeyi kimse inkar edemez. Evet bu türün de hala oyuncusu ve pazarı var ama kesinlikle eskisi kadar güçlü değil. Bu pazarın ekmeğini maalesef artık büyük balıklar yiyor. Tabi yaşanan bu küçülme hybrid-casual ve casual, core ve midcore türlerinin ekmeğine yağ sürüyor.
Benim derdim ise şu sıralar özlenen o mmorpg oyuna yapmak. Ama maalesef o maddi güce sahip değilim. Buradaki kitleye doğru şekilde hitap edildiğinde oyununuza sadık kalabilecek bir ordunuz olacak demektir.
Yakın zamanda sektöre adım atmışsanız veya adım atmayı düşünüyorsanız umarım dikkate alırsınız.