Bu tarz ticaret ile kazanılan dostluğa çok önem veririm. Fakat hep sonunda zararlı ben çıktım genelde. Şuan dahi iflas eden 7 müşterim var. Durumlarını bildiğim için bir kere arayıp sıkıştırmadım. 2 tanesinin bu hafta forumda iş ilanını gördüm. O kadar zoruma gitti ki. Enayi yerine koyulmuş gibi hissettim.
Ticaret ahlakı ve sadakati olan insanların kıymetini bilin.
şimdiye kadar yaptığım hiçbir işten pişmanlık duymadım. İş yaptıracağım zaman çoğu zaman 201 lira dedilerse 200 olmaz mı demedim. pazarlık yapmak huyum değil. adam 201 demişse bu işe o kadar bedel koymuştur hakkıdır dedim. şartları düşünüp eğer bütçem uygunsa almışımdır.
eskiden 250 sitem vardı linke aylık 10.000 lira derdim. şimdi 1108 sitem var. müşteriler yine 10.000 lira verip tüm sitelerden link almak istiyor.
yani 10.000 sitemde olsa yine 10.000 lira verecekler. şunu düşünmüyorlar. bu adam her siteye domain ücreti ödüyor. sayı arttıkça maliyet artıyor.
bugün en büyük sıkıntım bu yüzden. biz fiyatı indirdikçe sanki sitelerimiz kalitesizde o yüzden ucuza veriyoruz ya da ederi bu sanıyorlar.
yani empati yoksunu insanlarla çalışıyoruz. bu iş dünyası çok acımasız. herkes bizim gibi düşünmüyor. işler kötü dedikçe biz fiyatı indirdikçe hem kalitesiziz imajı oluşuyor hem de fırsatçı kesime gün doğuyor. utanmasalar bedava alıp üste para isteyecekler.
eskiyi arar oldum. çevremde o kadar sıkıntı çeken insan var ki hiçbirine el uzatamaz oldum. Eskiden para kazandıkça birilerine yardım ettikçe hem mutlu oluyor hem de kendimi güçlü ve önemli birisi gibi hissediyordum.
şimdi para bitti artık motorumuza benzin alacak paramız yok. tasarruf adı altında herşeyden kısmaya başladık.