Jonezz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Facebook ilk çıktığı zamandan beri ücretsiz.
Hatta yaşınız yeter mi bilmiyorum, 0.facebook.com, veyahut zero.facebook gibi uzantıları vardı (ücretsizdi)

Kullanicilarina ucretsizdi fakat arkaplanda ucretliydi size bedava sunulan sey gercekte bedava degil bunu anlatmak istiyorum.
Hocam bizde kullanıcıyız, tüketiciyiz. Arkaplanda ne yaptığı en son kullanıcıyı pek fazla ilgilendirmez, çünkü kullanıcı tüketir atar.

Tüketim demişken ülkemizin kanayan yarası tüketim çılgınlığına da değinmek istiyorum yüksek müsaadenizle,

Tüketim çılgınlığı aslında klinik olarak pek çok ele alınmış, farklı sonuçlar çıkmış ama çoğunlukla psikolojik olarak ele alırsak "kişilik arama profili" ortaya çıkıyor. Bunun da temel nedeni, insan bir arayış içinde olduğunun yadsınamaz bir gerçeğinin bir başka şekilde ele alınması. Yanı tüketerek varlık gösterme.. kısaca; kendilerine yeni bir kimlik alma diyebiliriz..

Peki, bu konu neden buraya geldi hocam ne alaka derseniz, ona da ufaktan giriş yapacağım, arada hezeyanlarım tutunca konuları ele alış biçimim de bir oranla değişiyor.

Gelelim, "kendi konumuza"
Son kullanıcı'nın ilgilendiği şey nedir?
Fiyat politikası, ücret, sonra kalitesi gelir.
Facebook, WhatsApp bize göre kaliteli ürünler mıdır?
Yoksa ücretsiz olduğu için mi kullanıyoruz?
Yoksa alışkanlık mıdır?

Sırayla ele alalım, bunlar önceleri hayatlarımıza "ücretsiz, sınırsız" diye girdi mi? Evet (Whatsapp'ın misyonunda) öyle yazıyordu sonra değişti mi bilmiyorum.

Facebook'unda misyonu buydu. Demek ki neymiş hayatımıza ücretsiz diye girmişler.
Arkaplanda ise "dediğiniz gibi dönen ücretler var."

Bunları da şu konu başlığında ele alalım
"Kişisel veriler" "Data Processing"
Bunları tek tek anlatmak istemiyorum, zaten siz ben biliyoruz. Kısaca dediğim gibi "ürün biziz"
O yüzden ücretsizlerdi.

Sonuç olarak bunlar hayatımıza ücretsiz olarak girdi mi evet? Sonrası bizi ilgilendiriyor mu? Bir bakıma evet, ama günümüzde verileri işlemediğini söyleyen yazılımlar çok sayıda azdır, onlarında kullanım oranları çok düşüktür.

Bkz: Open source
Bkz: open source software

Konuya dönersek; ben ne demişim ücretsiz olarak kullanılan şeyler vardır.
Konuya yine dönersek: bilgi ücretsiz paylaşılmalı demişim. Meramımı anlatabildiysem, ve eğer sizde zahmet edip okursanız memnun olurum, saygılarımla iyi forumlar dilerim.