Blyxxa adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arupa Birliği Yapay Zeka Yasası (EU AI Act) var ve tam uygulamaya geçişi 2026 ortasını (Ağustos) bulacak. AMA: Bu yasa, web sitesinin arka planındaki HTML/CSS/PHP koduna "Bunu AI yazdı" etiketi koymanı istemiyor. Eğer sitende kullanıcıyla konuşan bir AI Chatbot varsa veya Deepfake (yapay olarak üretilmiş insan görüntüsü/sesi) kullanıyorsan, kullanıcıya "Bak şu an bir yapay zeka ile muhatapsın" deme zorunluluğu getiriyor. Yani olay "Kod" değil, "İçerik ve Etkileşim" ile ilgili.

"Güvenlik Açığı Nedeniyle Sanal POS Verilmeyeceği" durumu çarpıtma.
Iyzico, PayTR, Stripe veya bankalar; "Bu kodu kim yazdı? Ahmet mi, ChatGPT mi?" diye bakmaz. Onlar "Bu sistem güvenli mi?" (PCI-DSS uyumlu mu?) diye bakar.

Yapay zeka ile kod yazdırıp, hiçbir insan kontrolünden geçirmeden "kopyala-yapıştır" ile site kurarsan, AI bazen çok eski ve açığı olan kütüphaneleri kullanabiliyor. Bu da güvenlik taramalarında (penetrasyon testlerinde) patlamana neden olur. POS firması "AI ile yazmışsın" diye değil, "Siten delik deşik" diye reddeder. Yani suç alette değil, onu denetlemeyen ustada.

KOSGEB ve TÜBİTAK, "Ar-Ge" ve "İnovasyon" destekler. Yapay zekaya "Bana bir e-ticaret sitesi kodu yaz" deyip çıkan standart sonucu proje diye sunarsan, bu bir Ar-Ge sayılmaz ve reddedilir. Devlet, "Yapay zeka yasak" demiyor; "Yapay zekayı araç olarak kullanabilirsin ama işin özgünlüğü ve fikri mülkiyeti sende olmalı" diyor.

Türkiye de AB müktesebatına uyum sağladığı için benzer bir "Yapay Zeka Kanun Teklifi" üzerinde çalışıyor. Amaç; veri güvenliği ve etik. "Kodlamada AI yasaklansın" gibi bir madde masada yok.

Yapay Zeka Yasası'nın (EU AI Act) tam anlamıyla yürürlüğe gireceği ve cezaların başlayacağı tarih 2026'nın ikinci yarısı. İnsanlar bu tarihi duyup, "Her şeye yasak geliyor" diye genelleme yapmışlar.

Bazı söylentilerin geneli spam. Millet trafik kasmak için bir tarafından uydurup uydurup yazıyor.

Yani kodlamada AI kullanmaya devam, Cursor, Copilot veya ChatGPT kullanmakta yasal bir engel yok, bunlar verimlilik artırıcı araçlar. Amerika'yı yeniden keşfetmeye veya kendimizi hala hamallık yapmaya zorlamaya devam etmenin bir anlamı yok.
Ama AI'ın yazdığı kodu mutlaka güvenlik süzgecinden geçirmeliyiz (Sanal POS onayı için bu teknik zorunluluk, yasal değil).

Eğer bir gün sitemizde bir AI asistan (chatbot) kullanırsak, altına "Yapay Zeka Asistanı" yazmamız gerekecek. Hepsi bu.

"Bu sitenin HTML kodları AI ile yazılmıştır" diye bir tabela asma zorunluluğu yok. O duyduğunuz şeyler, sektördeki korku pompalamasından ibaret.
Bu yasa, web sitesinin arka planındaki HTML/CSS/PHP koduna "Bunu AI yazdı" etiketi koymanı istemiyor.
benim bahsettiğim bu değil aslında, tam olarak duyduğum konuşmada şuydu, kullanıcıların bilgilerinin kayıt altında olacağı ve ödeme bilgilerinin olacağı sistemlerin hepsinde, eğer yapay zeka ile yapılmışsa tam olarak da dedikleri arka planda bir "mark" olmalı ve sitenin ön yüzünde de kullanıcıların görebileceği bir yerde belirtilmesi şeklindeydi.
hatta kürsüde konuşma yapan Avrupa Birliği komisyonda kısa sarı saçlı siyah ceketli bir bayan vardı. çok yoğundum bulursam buraya da mutlaka ekleyeceğim.
Iyzico, PayTR, Stripe veya bankalar; "Bu kodu kim yazdı? Ahmet mi, ChatGPT mi?" diye bakmaz.
Gayette bakıyorlar, yapay zeka olması veya ahmet mehmet olayı değil. öncesinde başvuru yaparken sistemdeki yapıyı da inceliyorlar, hatta bazı temalarda iyzico nun güvenlik açığı sebebiyle onay vermeye sıcak bakmadığını biliyorum. fakat dediğim gibi konuşmayı veya metni bulursam mutlaka ekleyeceğim.
Yani suç alette değil, onu denetlemeyen ustada.
Aslında aynı kapıya çıkmıyor mu, ödeme alma yapısını sağlam kodlaman yoksa, onaydan geçmiyor işte. denetleyecek bilgi oluyor mu acaba her AI ile proje tamamlayan kişide?
KOSGEB ve TÜBİTAK, "Ar-Ge" ve "İnovasyon" destekler. Yapay zekaya "Bana bir e-ticaret sitesi kodu yaz" deyip çıkan standart sonucu proje diye sunarsan, bu bir Ar-Ge sayılmaz ve reddedilir. Devlet, "Yapay zeka yasak" demiyor;
Aslında bahsedilen şey şu, destek almak için sunulan projede firmanın dijital yatırımlarında örnek web sitesi, e-ticaret sitesi, mobil uygulama kalemleri varsa ve bu projelerde firma diyelim 150.000 TL ftr gösterdi proje dosyasında, yapılan inceleme tarama vs yapay zeka ile yapıldığı tespit edilirse, projenin o gider yani destek kaleminin onay almayacağı yönünde. Arge İnovasyon meselesi değil yani, suistimal olma ihtimalini ortadan kaldırmaya çalışıyorlar diye düşünmüştüm bende.
"Kodlamada AI yasaklansın"
Bu cümlenin zaten ilgisi yok yazdığım konuyla, belirttiğim başlıklar gayet te veri güvenliğine giriyor işte.