Arkadaşlar, traktör ilk çıktığında da millet bu bizim ekmeğimizi alacak diye karşı çıkıyordu. Ama ne oldu? Traktöre adapte olan daha az yoruldu, daha çok kazandı. Bugün yapay zekâ da aynı mantık. Karşı duranın kaybettiği, kullananın kazandığı bir dönemden geçiyoruz.
15 yaşındaki bebeler ChatGPT ile proje yapıyor demek de bence olayı küçümsemek. Siz küçümsedikçe o çocuklar teknolojiyi kullanıp ilerliyor. Mesele yaşları değil, bizim bu değişime ne kadar hızlı uyum sağlayabildiğimiz.
Ben mesela Vibe Coding ve benzeri AI araçlarını aktif kullanıyorum. Gayet de ciddi bütçelerle proje alıyorum. Demek istediğim şu: Sorun teknolojide değil, kendini doğru pazarlayamamakta ve süreci iyi yönetememekte. Araçlar gelişti diye kimse otomatik olarak ucuz iş yapmak zorunda değil.
Aynı şey WordPress çıktığında da oldu. O zaman da ucuz site yapanlar piyasayı bozuyor muhabbeti vardı. Ama kendini geliştiren, düzgün iş çıkaran yine hak ettiği rakamları aldı. Bugün de durum birebir aynı.
Kısacası, traktöre karşı çıkan kaybetti, traktörü kullanan kazandı. Yapay zekâ da şu an bizim için o traktör. Uyum sağlayan öne geçiyor.