Uretopia adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Emeğinize sağlık hocam sağolunuz

Emeğinize sağlık hocam sağolunuz

Benim de %80 yurt dışı kazanç istisnasıyla ilgili kısa bir sorum vardı. Türkiye’de yurtdışına yazılım satışı amacıyla bir şahıs şirketi açtık . Bu durumda Türkiye’ye gelen ödemenin sadece %20’lik kısmı üzerinden mi vergilendiriliyoruz, doğru mudur?

https://eksisozluk.com/yurt-disina-v...irimi--7767201
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0231228-10.pdf

“türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle maliye bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın, elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar tamamının türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla, %80’i gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirilebilir.”

burada ayrıca bilinmeyen veya konuşulmayan avantaj yada dezavantaj varsa kısa bir bilgilendirme yapabilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim herkese
Merhabalar
  • Şahıs şirketinizle yurt dışına yazılım/hizmet satışı yapıyorsanız %80 istisna geçerlidir.
  • Türkiye’ye gelen dövizin sadece %20’si vergiye tabi matraha dahil edilir (%80’i hiç vergilenmez).
  • İstisna için zorunlu şartlar:
    1. Fatura yurt dışı mukimi gerçek/tüzel kişiye kesilecek
    2. Bedel banka kanalıyla Türkiye’ye gelecek
    3. Döviz, yıllık gelir vergisi beyannamesinin verileceği Mart ayı sonuna kadar Türkiye’ye getirilmiş olacak
  • KDV açısından hizmet ihracatı tam istisna (KDV beyan edilmez, ).
Evet, doğru anlamışsınız → sadece %20 üzerinden vergileneceksiniz (şartlar sağlandığında). ✅