akat adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam öncelikle cevabınız için teşekkür ederim, değerli yorumlar yazmışsınız.
Şunu başta belirteyim: konunun R10’la birebir bir alakası yoktu, sadece örnek olsun diye “r10.net / r10.com” isimlerini kullandım. Rakip site ismi vermek istemediğim için böyle bir örnek seçtim, muhtemelen yanlış bir örnek tercih oldu, kusura bakmayın. 🙂
Aslında sormak istediğim senaryo şu:
  • Diyelim ki bir x.net domaini var.
  • Bu site yaklaşık 20 yıldır 1. sırada duruyor.
  • 20 yıl önce girilmiş içerikler hâlâ duruyor ama sonradan ekstra içerik girişi yok.
  • İçerik yapısı da kullanıcıları içeride tutacak cinsten değil; “gir–oku–çık” tarzı, yani:
    • Uzun süre vakit geçirtecek,
    • Katılım sağlayacak,
    • Etkileşim yaratacak bir kurgusu yok.
  • Buna rağmen yıllardır orada 1. sırada.
Benim senaryomda ise sonradan aynı isimle açılan bir x.com var ve bu siteyi 1. sıraya taşımak istiyoruz.
Şu an tüm backlinkler, marka bilinirliği vs. x.net üzerinde. Bizim de bu siteyi geçmemiz gerekiyor, çünkü projenin anlam kazanması için ciddi bir süre kısıtımız var. O süre içinde geçemezsek açıkçası yapılan yatırımın da çok anlamı kalmayacak.
Bizim tarafta ise:
  • x.net’in yapmadığı her şeyi yapıyor olacağız:
    • Kullanıcıların vakit geçirebileceği,
    • İçerik üretebileceği,
    • Etkileşimin yüksek olacağı bir yapı planlıyoruz.
  • Backlink tarafında da “ne idüğü belirsiz” yerlerden paket almak gibi bir niyet yok; tamamen:
    • İçerikle alakalı, tematik ve mantıklı sitelerden,
    • Otoritesi olan kaynaklardan
    • Tanıtım ve backlink alma planımız var.
Sorunun özeti şu aslında:
Bu şartlar altında, elini taşın altına koymuş, içerik + etkileşim + düzgün backlink stratejisi olan bir x.com’un, 20 yıllık, güncellenmeyen ama oturmuş bir x.net’i; kısa sayılabilecek bir sürede (örneğin 1–4 ay bandında) geçme ihtimali pratikte var mı, yoksa “teorik olarak bile” imkansıza yakın mı?

Amacım R10’u geçmek gibi bir iddia ortaya atmak değildi, sadece “çok eski ama artık yaşayan bir site olmayan; fakat hâlâ 1. sırada duran bir rakip” senaryosunda, sonradan gelen güçlü ve etkileşimli bir projeyle onu kısa sürede yakalayıp yakalayamayacağımızı anlamak istemiştim.
Tekrar yorumunuz için teşekkür ederim hocam. 🙏
Ben direkt farazi bir soru gibi düşünmüştüm.

Şu an Google sıralama tarafında ciddi bir sorun var. Normal sıralama etkenleri yerine farklı tarzda sıralamalar olabiliyor. Aralık Core Update bekleniyor. Bu güncellemeye kadar sağlam bir SEO yapılır ise backlinklerin daha hızlı görünerek yükselmeye başlama şansınız var. Backlinkler organik ve doğal bir şekilde yüksek bütçe ile inşa edilmesi lazım.

20 Yıllık sitenin de neden yukarıda olduğunu net bir şekilde incelemek lazım. Doğru yaptığı bir şey var ki ayırlmıyor oradan. Güncellik Google için şu aralar biraz daha önemli. Bu içeriği söylediğiniz şekilde hiç güncellenmediğini varsayarsak "Anahtar Kelimenin" kullanıcı arama niyetine nasıl bir karşılık verdiği de önemli bir sonuç olacaktır. Yapılmaz değil ama süreci kusursuz ilerletmek lazım.