Merhaba, ailemde yıllarını cami işçiliği işine vermiş ustalar sebebiyle cami konusunda oldukça bilgi sahibiyim. Hattat ve cami kubbe kaplama ustaları kuzenlerim var. Cami kubbe kaplama işinde lise yıllarında uzunca süre çalıştım. Gurbette çalıştığımız O yıllarda sabahtan akşama kadar cami tepesinde çalışır akşamları cami tepesinde laptobuma wınn takarak web sitelerimle ilgilenirdim ne günlerdi ya
Türkiye genelinde en az 50 camide işçiliğim var çok şükür umarım cami hocaları dualarına bizide ekliyorlardır

Vinç ile anakkubbeye yükseltip anakkube gezintisindeki pencereden çıkılabilir veya dıştan çıkmak gerekir. Biz sıfır camilerde içten çıkıyorduk çünkü hat işçiliği için caminin içinden tavanına kadar iskele kurulurdu bizde böyle çıkardık.
Eğer caminin kubbe kaplama revizyonu olacaksa kesinlikle hep dıştan çıktık çünkü iç kısıma iskele kurmak camiyi kullanılmaz hale getirir.
Konya'da Mevlana müzesi, İplikçi Cami, Karatay Medresesi, İnce Minare müzesi gibi tarihi ve hassas noktalarda çalıştım ve hepsinde dıştan çıktık. Her şeye dikkat ediyorduk bastığımız yere, matkap ile delim işlemlerini hep ustalarımız yapardı. Çünkü çok özel eserlerdi korumak kollamak gerekirdi.
Ayasofya'da ise bunun 10 katı daha özenin olduğuna eminim bu mesleği yapanlar önemin farkındalar. Umarım kubbe de düzenleme yaparlarken matkapı çok salıp patlatma işlemi yapmazlar. Bazen oluyordu ince katman nedeniyle ona göre tığ seçip yaparlar. Ayosofya'nın işçiliğini alan kişilerde eminim ki boş insanlar değildir. Çünkü arkadaşlar bu durum çok önemli çok referans isteyen bir konu öyle herkese verilecek işler değil.
Kurşun işçiliği alüminyuma göre oldukça kolay çünkü daha yumuşak ve esnek malzeme maket bıçağıyla bile kesilebilir bir şey kurşun plaka tabii kalınlığına göre değişir. Tek sorunu çok ağır ve güneşli zamanlarda sıcak oluyor ve el değmez hale geliyor