Ev ortamında yaşamaya alışan kedileri doğadaki/sokaktaki kedilerle karıştırmayın.
Dişi kediler üzerinden örnek veriyorum.
  • Giriş: Çiftleşme zamanı geldiğinde içgüdüsel olarak sürekli miyavlayacak, dayanılabilecek bir ses değil. Çiftleşmediği sürece psikolojik olarak eziyet çekecek.
  • Gelişme: Diyelim ki çiftleştirdiniz artık elinizde tahmini 2-11 arasında kedi oldu.
  • Sonuç: Kediler yavrularına belirli bir süre boyunca ebeveynlik yaparlar, bir noktadan sonra terk ederler ve ev ortamında terk edemediğinde problemler baş gösterir. Her şeyi geçtim yavrusuyla çiftleşmeye başlayıp size boy boy kedi verecekler öyle havadan konuşmakla olmaz işin içinden çıkamazsınız imkânı yok. Sahiplendirme meselesine gelirsek kolay kolay sahiplenecek kişi bulamazsınız, bulsanız da çoğu insan bir hevesle alıp sonra sokağa saldığı için bir gün denk gelmeniz muhtemel. Yaşadığım için diyorum, sahiplendiririm diyip geçmeyin bu işin ucu bucağı sonu yok büyük bir barınağınız yoksa yavrulatma işinin altından kesinlikle kalkamazsınız.
Evde beslenen kedilerin bağışıklığı da düşük olur, çiftleşme döneminde elinizden kaçırırsanız çiftleşmeden dönmez ve bu süreçte sokaktaki kedilerden hastalık kapabilir. Onların bağışıklığı olabilir fakat sizin kedinizin bağışıklığı mutlaka düşük olacaktır, beslediğiniz kediyi canından ettiniz tebrikler.

Evde kedi besliyorsanız ne yaptığınızı biliyorsunuzdur, bilip bilmeden konuşanlara kulak asmayın vicdan yapılacak bir mesele de değil bu.

Bu işi vicdan meselesine çevirenler bana çok gülünç geliyor, alın evinizde besleyin kısırlaştırın hayatını dört dörtlük geçirsin. Kediler bilinçli olarak hadi çocuk yapalım demez, içgüdüsel olarak hareket ederler ve kısırlaştıktan sonra da eskisine nazaran daha uysal olur size daha fazla yakınlaşırlar.

Bizi "hayvanlardan" ayıran en temel şeylerden biri de bu, "yazık yüzük" diye içgüdüsel hareket etmeyin düşünüp tartın bilinçli kararlar verin.

Kedi bu yüzden kısırlaştırılır, aslında bunlar dışında da çok fazla sebep var da kitap yazmak istemiyorum okuduğunu analiz etme/anlayıp bir şeyler çıkarma yetisi olan insanlara bu kadar örnek yeter herhalde.