Hosting bölümünün kategori moderatörü olan arkadaş çok güzel bir yazı yazdı.
Yurtdışı ile Türkiye'deki fiyatları karşılaştırıyorsak şuradan başlamalıyız,
https://www.paraninyonu.com.tr/haber...i-sirada-58878 40- ABD iPhone 17 256 GB: 799 dolar
1- Türkiye iPhone 17 256 GB: 1889,26 dolar
Asgari Ücret: 535,4 dolar
Asgari Ücret ile Alınabilen iPhone 17 miktarı: 0,28 adet
Arada 1090,26$ fark var, yani burada bir iphone neredeyse Amerika'nın 2.4 katı.
Bunu, araba, giyim, saat, ayakkabı, mont, internet erişim v.b çok şeyle karşılaştırabilirsiniz. Bunlar tabi fiziksel mallar olduğu icin insanların gözüne çok batmıyor anlaşılan.
Ama hosting gibi gözle görülmeyen hizmetleri yurtdışından ikame etmek cok kolay. Ne sipariş verirken ne öderken ne de kullanırken bir fark bulunmuyor.
Ama yurtdışı seviyorsak eğer, Türkiye'de neden böyle demeye de hakkımızın olmaması gerekiyor,bir çok şey biliyorsunuz ki ülkemize sonradan geliyor, teknoloji de öyle.
Bu sebeple de tabiki ölçek ekonomisini yakalamış firmaların fiyatları daha düşük olacak. Şöyle de bir hikaye var ama ne kadar doğru bilemiyorum sadece mantıklı diye paylaşıyorum :
Alman ekonomi profesörünün kızı bebek arabası almaya kalkışır. Alacağı ürün Almanya'da 700 Euro.. İnternette bulduğu Çin malı muadili ise 250 Euro'dur. Babasına ne yapayım soruyor. Babası tercih senin cevabını diyor. Kız gidiyor Alman malı arabayı 700 Euro'ya alıyor.. Babası soruyor; -Neden pahalısını seçtin? Kız başlıyor anlatmaya... Eğer Çin malını alsaydım; -O para dışarı gidecekti.. -Alman ürünü satılmayınca fabrika işçi çıkaracaktı.. -İşsiz insanlar harcama yapamayacakları için devletin vergi geliri düşecekti.. -Devletin geliri düştüğü için çocuğuma iyi bir eğitim veremeyecekti.. -Güvenliğini sağlamakta finansal sorunlar yaşayacaktı. -Yeterli sağlık hizmeti veremeyecekti.. Ben Alman malı almakla "çocuğumun geleceğini garanti altına aldım" deyince; Baba da gururlanarak kızını tebrik edip demek ki ben görevimi yapmışım diyor.. -İşte, onun için Almanya'nın yıllık 225 Milyar dolar dış ticaret fazlası var.. -İşte halkın bu bilinci sayesinde Almanya Avrupa Birliğinin patronluğuna soyunabiliyor. Buraya kadar okudugunuz icin teşekkürler. @xtreme;
Olayı gayet güzel özetliyor maalesef Türkiye'de bu olay var hem en ucuzu olsun en iyisi olsun gece 4 te yazsam bile bana geri dönsünler çünkü karşılarında insan yok

robot olarak görülüyoruz.