Merhaba Dostlar,

Çoğumuzun bildiği gibi SEO özellikle bilgi veren siteler için öldü diyebiliriz. YZ (Yapay Zeka) artık o kadar geliştiki insanlar bundan 2-3 yıl sonra bilgiyi sadece YZ Araç veya asistan uygulamalardan alacak. Bu konuyu YZ'nin kendisi ile uzun uzun tartıştım ve bana verdiği bazı bilgiler gerçekten çok dikkatimi çekti.

Özetlemek gerekirse bundan bir kaç yıl sonra özellikle bilgi siteleri için SEO yerine GEO (Generative Engine Optimization / Üretken Motor Optimizasyonu) daha önemli olacağını söylüyor.
Eski nesil botlar siteleri tarar, kelimeleri ve linkleri analiz eder ve ona göre bir sonuç çıkartabiliyordu. Ancak bu YZ'ler için bu eskide kalmış bir yöntem. YZ'ler hızlı ve daha kesin cevaplar ister.
Kendi tabiri ile halüsinasyon görmemek için JSON-LD Verilerine ihtiyaç duyar.
Gelecekte artık standart bir metin editörü ile içerik yayınlarken aynı zamanda bu makalenin özetini fiyatını, zamanını, başlığını vb önemli bilgilerini içeren JSON'lar oluşturmamız gerekecek.
Gelecekte binlerce kelimelik makalenin bir anlamı kalmayacak, YZ'ler için 1 tane binlerce kelimelik makale yerine 10 tane JSON verisi taramayı tercih edecek.
YZ Metin sevmez, YZ Yapı ve Data sever, Bu yüzden gelecekte sadece Yapısal Veri sunan (Schema ve JSON) siteleri öncelikli taramaya başlayacak.
YZ Görselleri ve tasarımı güzel olan siteye değil, Hızlı tepki veren ve okunabilir (api, json, schema) formatında veri sunan siteleri sever.

Bu cümleler YZ 'nin söylediği şeylerin özeti, Kısacası sadece bilgi veren siteleriniz varsa hemen bugün değişime ayak uydurun ve yeni internet çağına adım atın. Aksi durumda en kıral bilgi sitesi bile çöp olmaya mahkum olacak. Gelecekte siteleriniz trafiği sadece Google'dan değil YZ araçları ilede almaya başlayacak.

Birde eski siteler daha değerli olacak. Örneğin şu senaryoda :

Eski Site : İphone 20 - 18 Kasım 2030 'da piyasaya çıkacak
Yeni Site : İphone 20 - 17 Kasım 2030 'da piyasaya çıkıcak

gibi iki bilgi veren site olsun. Bizim gibi bir kullanıcı hangisinin doğru veri olduğunu anlamazken YZ sadece iki veri varsa otoriter ve yaşlı sitenin söylediğini doğru kabul edip onu referans gösterecek.

Bu saatten sonra son kullanıcıyı değil YZ araçlarını beslemek için veri girişi yapacağız gibi görünüyor. Karşılığında bize trafikmi yollar yoksa bir şekilde ödememi yapar bilemiyorum.