Hangi programı kullanırsanız kullanın, hangi yapay zeka modelini kullanırsanız kullanın, eğer yazılım mimarisi bilmiyorsanız bir süre sonra kodlar yönetilemez hale geliyor. Tabi ki 3-5 sayfalık web tasarımlarından bahsetmiyorum. "Proje" denebilecek seviyede yazılımlardan bahsediyorum.
İlk başlarda herşey normal giderken bir süre sonra işler çirkinleşiyor. Model, Service, Repository, View, vs. gibi katmanlar birbirine giriyor. Mesela Controller'da yapması gerekenleri Model'de yapmaya başlayabiliyor. Ya da code duplication veya Pattern'lere uymama başlıyor.
Eğer bunlardan anlamıyorsanız bir şey farketmiyorsunuz ve daha da kötüsü, siteniz ya da uygulamanız sorunsuz çalıştığı için herşey güzel gidiyor izlenimine kapılıyorsunuz.Ancak proje büyüdükçe ve yeni ihtiyaçlar ortaya çıktıkça saçınızı başınızı yolmaya başlıyorsunuz.
Bu nedenle kodlamaya başlamadan önce yazılım mimarisini çözmelisiniz. Yazılımcı olmayanlar ya da yolun başındaki yazılıcımlar bu adımı atlıyor ve "1 gecede şunu yazdım!", "3 günde bunu bitirdim!" diyerek gerçekten(!) birşeyler başardıklarını sanıyorlar.
Bilmeyenler için bir altın kural: Uygulamanın sorunsuz çalışıyor olması farklı, kod kalitesi ve yönetimi farklıdır. Yani son derece b.ktan bir kod yazarak sorunsuz çalışan bir uygulama yapabilirsiniz. Ancak bir süre sonra bu kodlar yönetilemez hale gelir ve çok fazla bug oluşmaya başlar. Normalde 3-5 saat içinde gerçekleştirebileceğiniz bir değişikliği 1-2 gün içinde yapmaya başlarsınız.
Bu nedenle mimari için daha çok vakit harcamanızı tavsiye ediyorum. Gerçek projelerde de bu böyledir. Her zaman mimari ve planlama kodlamadan daha çok vakit alır.