Merhabalar Arkadaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, sahte belge (naylon fatura) düzenleme, kullanımını ve hesaba alınan ibanların, fatura kesmeden iş yapanları engellemek için yapay zeka destekli KURGAN’ı (Kuruluş Gözetimli Analiz Sistemi) devreye aldı. Kayıt dışılıkla mücadelede yeni dönem başladı. Bu süreçte vergi dairesinden izaha davet aldığınızda işinize yarayacak bilgi paylaşmak isterim. Keyifli okumalar.

İzaha Davet, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından, vergi beyannamelerinde potansiyel vergi kaybı tespit edilen mükelleflere gönderilen resmi bir davet mektubudur. 6 Ağustos 2025’ten itibaren GİB, makine öğrenmesi tabanlı algoritmalarla vergi beyannamelerini tarayarak, olası kayıpları tespit etmeye başlamıştır. Şüpheli bir durum belirlendiğinde, mükellefe İzaha Davet gönderilir ve bu davetle birlikte, 30 gün içinde vergi kaybının açıklanması talep edilir.
Yasal Dayanak: Vergi Usul Kanunu (VUK) Madde 370, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu.
Uygulama Tarihçesi: İlk olarak 2020 yılında deneme aşamasına geçmiş, 2025 yılında yapay zeka (AI) entegrasyonu ile yaygınlaştırılmıştır.
Kimler İzaha Davet Alır?
İzaha Davet, aşağıdaki durumlardan biri gerçekleştiğinde mükellefe gönderilebilir:
  • İhbar alındığında: Mükellefe ihbar edilmişse,
  • Vergi incelemesi başlatıldığında: İnceleme başlatılmışsa,
  • Takdir Komisyonuna sevk edilirse: Mükellef, takdir komisyonuna sevk edilmişse.
Adım-Adım İzaha Davet Süreci (2025)
  1. Ön Tespit: AI, beyannameleri tarayarak potansiyel kayıpları tespit eder.
  2. Davet Kararı: “Ön Tespit & Açıklama Komisyonu” davet gönderilmesine karar verir.
  3. Davet Gönderimi: Resmi mektup (posta, kurye, e-posta) ile davet yapılır ve referans numarası ile gönderilir. Bu davet, 30 gün içinde açıklama yapılmasını talep eder.
  4. Açıklama Hazırlama: Mükellef, yazılı (imzalı) veya sözlü (tutanakla) açıklama yapar.
  5. Komisyon Değerlendirmesi: Yapılan açıklama incelenir ve 45 gün içinde karar verilir.
  6. Sonuç Bildirimi:
    • Kayıp yoksa dosya kapanır.
    • Kayıp varsa %20 ceza uygulanır (uzlaşma ile %50 indirim uygulanabilir).
    • İnceleme gerekirse denetim yönlendirilir.
İzaha Davette Bulunması Gereken Zorunlu Unsurlar (VUK 370(c))
İzaha Davet yazısında bulunması gereken zorunlu unsurlar şunlardır:
  • Dava/ihbar numarası ve tarihi,
  • Ön tespit ile belirtilen vergi kaybı tutarı,
  • 30 gün içinde açıklama yapma zorunluluğu,
  • Yanıt verilmemesi durumunda otomatik denetim başlatılacağı uyarısı,
  • Ceza çerçevesi: %20 azaltılmış ceza ve uzlaşma (%50 indirim) hakkı,
  • Destekleyici belgelerin sunulması gerektiği talimatı (defter, fatura, sözleşme vb.),
  • VUK 371 "pişmanlık" hükmünün uygulanmayacağı uyarısı.
İzaha Davette Etkili Açıklama Nasıl Hazırlanır?
İzaha Davet’e verilecek açıklamanın etkili olabilmesi için:
  • Orijinal Belgeler: Defter, fatura, sözleşme gibi asıl belgeler eklenmelidir.
  • Net Bir Anlatım: Her belgeyi şüpheli kalemle ilişkilendirerek açık bir anlatım kullanılmalıdır.
  • Elektronik İmza: E-imza veya kayıtlı e-posta ile gönderim yapılmalıdır.
  • VUK Referansı: Açıklamada, ilgili VUK maddesi belirtilmelidir.
  • Uzlaşma Talebi: “Uzlaşma (50% indirim) istiyorum” ifadesi eklenmelidir.
Ceza Hesaplama ve İndirim Mekanizmaları
  • Vergi Kaybı Onaylandı:
    • Temel Ceza: %20 (azaltılmış)
    • Uzlaşma: %50'ye kadar indirim uygulanabilir.
    • Faiz: Aylık gecikme faizi, Kanun 6183 Madde 51'de belirtilen oranla hesaplanır.
  • Açıklama Sunulmadı:
    • Temel Ceza: Tam ceza + faiz
    • İndirim yok, otomatik denetim başlatılır.
  • Sahte Belge (SMİYB):
    • Temel Ceza: %20 + vergi
    • Uzlaşma yasaktır, ancak %20 indirimi hâlâ uygulanabilir.
    • Faiz: Aynı şekilde hesaplanır.
Sık Sorulan Sorular
  1. Açıklama yazılı mı zorunlu?
    Hayır, sözlü açıklama da kabul edilir, tutanakla resmi kayda alınır.
  2. E-posta ile gönderebilir miyim?
    Evet, kayıtlı e-posta veya e-imza ile gönderilen açıklama teslim tarihini otomatik olarak kaydeder.
  3. SMİYB ön tespitinde ceza indirimli olur mu?
    %20 ceza uygulanır, ancak uzlaşma yapılmaz; ancak %20 indirimi hâlâ geçerlidir.
  4. Pişmanlık maddesi geçerli mi?
    Hayır, İzaha Davet VUK 371’den istisna kabul edilmiştir.
  5. Karar sonrası itiraz hakkım var mı?
    Evet, vergi mahkemesine başvurarak itiraz edebilirsiniz.