🏛️ 1. Demokrasi

• Tanım: Halkın kendi yöneticilerini seçimle belirlediği yönetim biçimidir.
  • Özellikleri: Özgür seçimler, çok partili sistem, ifade özgürlüğü, kuvvetler ayrılığı.

⚙️ 2. Sosyalizm

• Tanım: Üretim araçlarının (fabrika, toprak, kaynaklar) topluma veya devlete ait olduğu ekonomik ve siyasi sistemdir.
  • Amaç: Eşit gelir dağılımı ve sosyal adalet.

💣 3. Faşizm

• Tanım: Devletin her şeyin üzerinde olduğu, tek lider ve tek parti yönetimine dayanan otoriter bir ideolojidir.
  • Özellikleri: Milliyetçilik, askeri disiplin, muhalefete baskı, bireyin değil devletin ön planda olması.

🔥 4. Devrimci Yönetim

• Tanım: Mevcut düzeni kökten değiştirip yeni bir sistem kurmayı amaçlayan yönetim anlayışıdır.
  • Özellikleri: Halk hareketleri veya askeri devrimlerle iktidar değişimi; genellikle yeni bir ideoloji (örneğin sosyalist devrim).

🌍 5. Emperyalizm

• Tanım: Bir ülkenin diğer ülke veya bölgeleri ekonomik, siyasi ya da askeri yollarla kontrol altına almasıdır.
  • Amaç: Kaynak, toprak veya ticari çıkar sağlamak.

💂*♂️ 6. Monarşi

• Tanım: Devlet başkanının kral, kraliçe veya imparator olduğu yönetim biçimidir.
  • Türleri:
    • Mutlak monarşi: Kralın tüm yetkileri elinde tuttuğu sistem
    • Anayasal monarşi: Krallığın sembolik olduğu, asıl yönetimin hükümette olduğu sistem

🪖 7. Oligarşi

• Tanım: Yönetimin küçük bir elit grup (zenginler, askerî sınıf, aile vb.) tarafından yürütüldüğü sistemdir.
  • Örnek: Eski Yunan’daki bazı şehir devletleri, bazı modern otoriter rejimler.

🚫 8. Totalitarizm

• Tanım: Devletin hem siyasi hem de bireysel yaşam üzerinde tam kontrol kurduğu yönetim biçimidir.
  • Özellikleri: Tek parti, propaganda, sansür, lider kültü.